Wisma Sabati tapak integrasi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
ULANG TAHUN KE-40... Tun Abdul Taib Mahmud dan isterinya Toh Puan Raghad Kurdi memotong kek Ulang Tahun ke-40 Sabati, sambil diiringi Abang Johari dan isteri, Juma'ani Tun Tuanku Bujang serta yang lain pada majlis perasmian Wisma Sabati semalam. Foto RAMIDI

KUCHING: Sarawak Badan Amal Tenaga Isteri-Isteri (Sabati) harus menggunakan teknologi digital dalam pentadbiran dan pengurusan maklumat di Wisma Sabati.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, kini SPayGlobal telah menjadi platform utama untuk perniagaan termasuk urus niaga Kerajaan Sarawak dan sektor swasta.

“Justeru, warga Sabati boleh menggunakan perkhidmatan tanpa tunai atau e-dompet dalam pengurusan di kafeteria atau galeri.

“Mungkin juga saya boleh mencadangkan untuk menyediakan ruang wi-fi, kerana kini Sarawak menyediakan Wifi Saluran melalui Terminal aperture yang sangat kecil (VSAT),” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian Wisma Sabati dan Sambutan Ulang Tahun Ke-40 Sabati, di Wisma Jalan Diplomatik, di sini, malam kelmarin.

Sehubungan itu, beliau menambah Wisma Sabati boleh menjadi tapak integrasi untuk menyemarak dan memperbanyakkan detik-detik perpaduan dalam kalangan komuniti khususnya dalam menyampaikan sumbangan amal ke setiap pelosok negeri ini.

“Sebagai sebuah negeri yang hidup dalam konsep keluarga yang besar, sikap saling menghormati harus kita kekalkan.

“Usaha Sabati untuk meneruskan kerja-kerja amal bagi membantu individu yang memerlukan adalah memastikan tiada siapa yang diabaikan.

“Saya yakin dan percaya, kerjasama yang kukuh dalam kalangan warga Sabati akan memudahkan segala usaha dalam menggerakkan bantuan amal secara holistik bukan sahaja dalam negeri ini, tetapi juga ke Semenanjung Malaysia,” tegasnya.

Wisma Sabati mempunyai dewan serbaguna bagi penganjuran majlis yang boleh memuatkan 500 tetamu, mempunyai empat gelanggang badminton dan satu auditorium dengan tempat duduk untuk 270 orang tetamu.

Kemudahan-kemudahan ini tidak lama lagi akan tersedia dengan harga sewa yang sederhana sekali gus membolehkan Sabati menghubungi organisasi tempatan, terutamanya badan bukan kerajaan (NGO).

Majlis perasmian Wisma Sabati itu turut dihadiri oleh Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan isterinya Toh Puan Datuk Patinggi Raghad Kurdi Taib. Simbolik perasmian disempurnakan oleh Tun Taib bersama-sama Abang Johari.

Berkaitan