Uggah: Keselamatan pemimpin lebih penting daripada wang

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Sarawak menandatangani kontrak dengan Hornbill Skyways untuk menyediakan perkhidmatan pesawat termasuk Yang di-Pertua negeri, premier Sarawak, timbalan premier dan Jemaah Menteri negeri. | Gambar Hornbill Skyways

KUCHING: Penggunaan jet peribadi memberikan beberapa kelebihan, berbanding pesawat komersial kepada pemimpin dan pegawai kerajaan Sarawak termasuk tahap keselamatan lebih tinggi.

Timbalan Premier, Douglas Uggah Embas, berkata jet peribadi juga menawarkan lebih kefleksibelan dalam mengatur perjalanan.

“Keselamatan pemimpin dan pegawai tinggi kerajaan Sarawak amat penting sekali serta tidak boleh dinilaikan dengan wang ringgit dan kami akan mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi memastikan keselamatan penerbangan mereka, terutama ke luar negara.

“Oleh itu, penggunaan jet peribadi adalah satu pilihan berdaya maju yang mampu memberikan tahap keselamatan yang diperlukan,” katanya yang juga menteri kewangan dan ekonomi baharu II Sarawak ketika menyampaikan ucapan penggulungan kementerian itu di sidang Dewan Undangan Negeri.

Pada 17 Mei, Adun Pending Violet Yong, mempersoalkan penggunaan jet peribadi oleh Premier Sarawak Abang Johari Openg dan lain-lain pemimpin negeri dalam perjalanan rasmi mereka ke London, baru-baru ini.

Sementara itu, Uggah berkata, kerajaan Sarawak menandatangani satu kontrak dengan Hornbill Skyways untuk menyediakan perkhidmatan pesawat, termasuk Yang di-Pertua negeri, premier Sarawak, timbalan premier dan Jemaah Menteri negeri.

“Jenis jet yang digunakan pemimpin kerajaan negeri tidak ditetapkan oleh kerajaan Sarawak, tetapi oleh Hornbill Skyways berdasarkan perjalanan mereka dan kesesuaian teknikal pesawat untuk penerbangan jauh,” katanya. – BERNAMA

Berkaitan