Tambah peruntukan sektor pelancongan

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Datuk Seri Tiong King Sing/ Gambar fail

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) akan bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membincangkan mengenai penambahan peruntukan bagi sektor pelancongan dalam Belanjawan 2023.

Menterinya Datuk Seri Tiong King Sing berkata, penambahan adalah bagi mempergiat usaha mempromosikan sektor pelancongan negara selaras dengan Tahun Melawat Malaysia 2025.

Beliau bagaimanapun berkata, perbincangan mengenainya akan mengambil kira hasrat Perdana Menteri untuk berjimat dari segi pemberian peruntukan serta situasi semasa negara susulan wabak Covid-19.

“Tahun ini kita dapat RM275 juta untuk laksanakan promosi pelancongan dan kebudayaan. Kita akan berbincang dengan Perdana Menteri, kita teliti lagi.

Bagi peruntukan yang diberi kepada Motac, saya ucapkan terima kasih atas sokongan beliau.

Kita bekerja bersama-sama dan menjayakannya,” kata Tiong.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan acara pelepasan peserta Larian Santai anjuran Tourism Malaysia dengan kerjasama Persatuan Rekreasi Wilayah Malaysia (PRWM) di Dataran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, kelmarin.

Tiong berkata, sektor pelancongan antara tunjang utama dalam memacu usaha meningkatkan ekonomi negara sekali gus memberi manfaat kepada taraf kehidupan rakyat. – Bernama

Berkaitan