Selesaikan isu banjir kilat

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

SIBU: Projek tebatan banjir di Kampung Usahajaya Baru, Jalan Sentosa, Salim di sini dijangka bermula pada pertengahan tahun ini.

Adun Bukit Assek Chieng Jin Ek berkata, projek itu diharap dapat menyelesaikan isu banjir kilat di kawasan itu.

“Proses tender telah dilakukan.

Kini kami sedang menunggu Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk memilih kontraktor yang akan bertanggungjawab untuk projek ini.

Saya harap projek ini dapat dimulakan secepat mungkin,” ujarnya.

Chieng berkata demikian ketika menyerahkan sumbangan buah kurma kepada Masjid AlMuhajirin dan Masjid Al Ansar di sini.

Mengenai masjid tersebut, Chieng berjanji akan memperuntukkan geran projek Program Transformasi Luar Bandar (RTP) untuk penyelenggaraan masjid itu setiap tahun.

“Mengenai projek RTP kawasan ini, tahun lalu saya memperuntukkan RM300,000 untuk kerja naik taraf jalan dan RM300,000 lagi untuk penyelenggaraan sistem perparitan.

“Saya ada peruntukan namun saya perlukan kerjasama agensi pelaksana seperti Majlis Perbandaran Sibu (MPS) dan JPS serta penduduk setempat untuk memastikan semua projek yang dirancang dapat berjalan dengan lancar,” tegasnya.

Dalam pada itu, Chieng mengucapkan selamat menyambut Ramadan kepada semua masyarakat Islam di kawasan itu dan berharap rakyat Sarawak akan meneruskan semangat menyokong antara satu sama lain walaupun merupakan sebuah negeri berbilang agama.

Hadir sama ialah Ketua Kampung Usahajaya Baru Mohd Ali Serani.

Berkaitan