Sarawak tambat sembilan muka baharu, azam kembali ke Liga Super

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Sarawak menambat sembilan pemain petang semalam dengan enam daripadanya adalah pendatang baharu skuad itu.

Pengurus pasukan yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak (FAS), Datuk Posa Majais berkata, senarai 24 pemain yang diumumnya menggabungkan pemain baharu dan lama yang diharap dapat mengheret pasukan itu pergi lebih jauh di bawah jurulatih baharu, Ian Andrew Gillan.

Sembilan pemain yang dibawa masuk termasuklah perancang Serbia, Nebojsa Marinkovic; Benedict Martin; Bobby Gonzales; Mohamad Firdaus Muhammad; Mohd Iqbal Mohd Suhimi; Mohd Sabree Mat Abu, Muhammad Muzaimir Abdul Hadi; Shaiful Wazizi Mohamad; dan Shazalee Ramlee.

Martin, Gonzales dan Iqbal sebelum ini pernah menyarung jersi Sarawak, sebelum mencari angin baharu bersama pasukan lain.

Pemain-pemain lain dikekalkan daripada skuad musim lalu, termasuk pemain pinjaman Piala Presiden yang kini “naik pangkat”.

Antaranya termasuklah Abdul Rahim Abdul Razak; Awang Kamaruddin Awang Bohan; Dalglish Papin Test; Jimmy Raymond; Mazwandi Zekeria; Mohammad Alif Hassan; Mohammad Dzulazlan Ibrahim; Mohammad Hafis Saperi; Mohammad Hafiz Abu Bakar; Mohd Hairol Mokhtar; Nor Azizi Ramlee; Peter Frank Brown; dan Rames Lai Ban Huat.

Turut kekal, dua import tahun lalu, Mateo Roskam dan Milos Raickovic yang sebelum ini dikhabarkan tidak dilanjut kontrak.

Seorang lagi import yang memenuhi kuota Asia akan diumum kemudian.

Posa berkata, dengan barisan baharu ini, beliau percaya pasukan ini mampu mencabar dalam aksi liga.

“Kita tidak meletakkan sasaran tinggi tetapi mahu skuad ini berada dalam kelompok pasukan teratas Liga Perdana.

“Yang paling baik adalah untuk kembali ke Liga Super pada musim depan,” katanya lagi.

Skuad Ngap Sayot ini akan mengadakan perlawanan persahabatan dengan tiga kelab di Semenanjung, sebelum terlibat dalam kempen Liga Perdana, yang bermula 2 Februari. — Sarawakvoice

Berkaitan