Sarawak punyai pusat latihan wushu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
LAKARAN ARTIS… Pusat Latihan Dan Pertandingan Wushu Sarawak.

KUCHING: Pembangunan sukan wushu di negeri ini terus diberi keutamaan oleh Kerajaan Sarawak sebagai mana dilaku sama kepada sukan lain.

Bukti yang jelas dengan pembinaan Pusat Latihan Dan Pertandingan Wushu bertempat di Kompleks Sukan Sarawak, Petra Jaya.

Majlis simbolik pecah tanah projek berkenaan dengan kos pembinaan RM11, 313,103.70 juta itu telah disempurnakan Menteri Belia, Sukan Dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Datuk Seri Haji Abdul Karim Rahman Hamzah semalam.

Pembinaan pusat berkenaan yang bertujuan dapat menyemai minat golongan belia terhadap sukan seni mempertahankan diri itu.

Di samping pada masa sama penyediaan pusat tersebut dapat memperkasakan usaha melahir atlet wushu berkualiti pada masa akan datang.

Pembinaan pusat berkenaan yang turut menyediakan tempat latihan, ruang untuk penganjuran kejohanan bertaraf antarabangsa.

Hadir sama pada majlis tersebut Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Sarawak, Richard Ak Tajan, Setiausaha Tetap Kementerian Belia, Sukan Dan Pembangunan Usahawan Sarawak, Morshidi Fredrick, Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Sukan Sarawak, Awang Putrayusrie Awang Redzuan, Presiden Persekutuan Wushu Sarawak, Allan Wong.

Berkaitan