PM seru kerajaan negeri tingkat usaha naik taraf warung, gerai

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Perdana Menteri Anwar Ibrahim menyantuni peniaga di medan selera pada majlis perasmian D’Anjung Selera Madani Jalan Jujur, Bandar Tun Razak hari ini. | BERNAMA

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Anwar Ibrahim menyeru semua kerajaan negeri supaya mempunyai dasar dan perancangan jelas dalam usaha menaik taraf dan mengindahkan gerai dan warung seluruh negara.

Katanya, beliau telah berbincang dengan Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT), menteri besar dan ketua menteri, agar mereka mempunyai dasar yang sama dalam membangun kemudahan medan selera, gerai atau warung yang menyumbang kepada pendapatan rakyat terbanyak.

“Saya telah bincang dan jelaskan mengenai hasrat kerajaan kepada menteri besar, ketua menteri berkaitan usaha membangun kemudahan rakyat terbanyak ini, asasnya adalah untuk mengangkat martabat serta memberi penghormatan ihsan kepada golongan berpendapatan rendah.

“Saya harap dalam beberapa bulan ini kita dapat lihat kerajaan negeri dan juga majlis perbandaran berkaitan keluar dengan rencana sendiri mengenai usaha membangun kemudahan ini di seluruh negara,” katanya ketika berucap merasmikan medan selera D’Anjung Selera Madani di Bandar Tun Razak dekat sini hari ini.

Hadir sama isterinya Wan Azizah Wan Ismail yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak.

Anwar berkata dasar dan perancangan yang jelas amat penting dalam usaha menukar wajah suram medan selera, gerai dan warung secara menyeluruh di seluruh negara, seiring usaha yang sedang digiatkan Jabatan Wilayah Persekutuan dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam menaik taraf serta mengindahkan gerai penjaja di sekitar kawasan ibu negara. – BERNAMA

Berkaitan