Pelan induk lima tahun

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUCHING: Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) mengharapkan lebih ramai penyedia telekomunikasi utama di negara melabur ke Sarawak supaya dapat menyediakan liputan dan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat di negeri ini.

Pengurus Besar SMA Ts Dr Zaidi Razak berkata, beliau juga berharap penyedia telekomunikasi seperti Maxis dapat melabur lebih banyak untuk menyediakan liputan dan perkhidmatan telekomunikasi yang berkualiti serta lebih baik di Sarawak.

“Kami juga berharap Maxis dapat menyediakan pelan induk lima tahunnya kepada kami supaya dapat membantu perancangan strategik,” katanya kepada delegasi Maxis di pejabat SMA di sini.

Terdahulu, Delegasi Maxis yang hadir juga diketuai oleh Ketua Pegawai Rangkaiannya Abdul Karim Fakir Ali.

Sehubungan itu, Zaidi menambah pelan induk itu penting bagi pihak berkuasa berkaitan termasuk SMA untuk memutuskan di mana mereka akan membina menara.

“Apa yang kita mahu lakukan dengan pelan induk itu ialah membolehkan kita ‘mengunci’ tapak yang akan mengambil kira pembangunan masa hadapan negeri.

Sebagai contoh, kami juga mempunyai pelan induk di Kuching, yang merangkumi pengezonan seperti komersial dan pasaran termasuk pengezonan kediaman.

“Itulah sebabnya kami memerlukan pelan induk, bukan sahaja daripada Maxis tetapi juga daripada penyedia telekomunikasi lain seperti Celcom, Digi dan U Mobile, di mana mereka mahu memasang menara itu.

“Dengan cara ini, kita boleh mengemukakan permohonan kepada Pihak Berkuasa Perancang Negeri (SPA) untuk kelulusan. Itulah tujuan mengapa kita memerlukan pelan induk itu,” ujarnya.

Zaidi turut mendedahkan, SMA sedang bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menyediakan perkhidmatan komunikasi yang lebih baik di Sarawak.

Dalam isu berkaitan, Zaidi menekankan fakta bahawa menara komunikasi di kawasan terpencil di Sarawak terdedah kepada gangguan bekalan elektrik yang akan menjejaskan rangkaian komunikasi.

“Kami tahu cabaran yang ada di Sarawak. Contohnya, jika rangkaian tiba-tiba terputus di Kapit, selama dua hingga tiga jam, tiada siapa yang akan tahu melainkan kita mempunyai peranti pencetus penderiaan jauh.

“Kami hanya akan tahu jika tapak itu tidak berfungsi sehari kemudian apabila orang menyampaikan mesej kepada kami.

Itu antara cabaran yang kami hadapi.

Jadi, saya harap penyedia rangkaian akan meneliti perkara ini,” jelasnya.

Dalam hal berkaitan, Zaidi turut mengulas usaha Maxis untuk memasang rekaan sensor mereka untuk memantau rangkaiannya di Sarawak.

Berkaitan