Mapim: Perpaduan nasional semakin longgar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUALA LUMPUR:  Sistem pendidikan negara yang ada sekarang gagal dalam menerapkan tahap celik budaya dalam kalangan generasi muda antara kaum dan agama yang berkesan sehingga berlaku kerenggangan perpaduan nasional semakin jelas , kata presiden Mapim  Mohd Azmi Abdul Hamid.

Katanya, polarisasi antara kaum bermula dari bangku sekolah dan natijahnya ialah semangat kekitaan dan perpaduan semakin lusuh.

Tahap literasi Malaysia mencapai 92  peratus iaitu setaraf dengan Turki dan Rusia.

Presiden Mapim Mohd Azmi Abdul Hamid.

“Akan tetapi sistem pendidikan Malaysia masih tertinggal dari segi celik budaya. Ini dapat dilihat betapa berbudaya hanya dilihat secara kosmetik dalam acara pementasan untuk diperagakan sebagai produk pelancongan. Bukan sebagai suatu gaya hidup yang berfungsi dalam kehidupan seharian. Natijahnya, budaya luar yang asing dan bertentangan dengan budaya tempatan menguasai generasi muda,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Azmi, budaya Malaysia yang berlatar belakang pelbagai kaum dan agama merupakan cabaran paling berat dalam sistem pendidikan negara.

Ujarnya, akibat perubahan pendedahan generasi muda kepada pelbagai pengaruh media sosial dan impak globalisasi budaya serta wujudnya polarisasi kaum yang semakin tajam, sistem pendidikan kelihatan tidak mampu menerapkan perpaduan nasional yang diharapkan.

“Wujudnya kebangkitan semula sentimen perkauman akibat persaingan politik telah mengetepikan apa yang cuba dibina didalam sistem pendidikan negara. Sekolah pelbagai aliran tidak dilihat sebagai pelengkap dan pengkayaan dalam sistem pendidikan tetapi dilihat sebagai pesaing untuk meraih undi dan menuntut hak kaum atas nama demokrasi,” tambahnya.

“Mangsanya ialah perpaduan antara kaum dan keharmonian antara agama,” tegasnya.

Semalam Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr  Ahmad Zahid Hamidi menyentuh soal keperluan meneliti sama ada sistem pendidikan yang ada sekarang berjaya melahirkan perpaduan nasional atau sebaliknya.

“Kami berpendapat seluruh rakyat dan mereka yang terlibat dalam pembangunan sistem pendidikan perlu jujur untuk bertanya sama ada negara ini mahu menjadi sebuah negara yang akhirnya runtuh akibat keretakkan perhubungan antara kaum atau menjadi sebuah negara model berdasarkan kesepakatan antara kaum dan semangat saling menghormati budaya dan adat sesama rakyat,” katanya.

“Inilah yang sepatutnya menjadi fokus penilaian sistem pendidikan dalam perbahasan mengenai isu kepelbagaian aliran sekolah yang ada dalam negara sekarang,” jelasnya.

“Adalah malang jika isu ini dilihat dari sudut kepentingan politik. Pendidikan adalah nadi kepada pembangunan dan masa depan negara. Jika semua pihak melihat dari kaca mata perkauman, pencapaian negara selama ini bakal terhakis dan matlamat asal penjajah untuk mengguna strategi ” pecah dan perintah” akan kembali bertapak di negara ini,” katanya. – Sarawakvoice

Berkaitan