Leong Jun Hao lepasi pusingan pertama Terbuka Thailand

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Tangkap layar Youtube

BANGKOK: Pemain badminton perseorangan negara Leong Jun Hao melepasi dua perlawanan pusingan kelayakan bagi melayakkan diri ke pusingan pertama Terbuka Thailand 2023, yang berlangsung  Stadium Tertutup Huamak di sini Selasa.

Jun Hao menewaskan pemain India Meiara Luwang Maisnam 16-21, 21-5, 21-16, pada perlawanan pertama pusingan kelayakan, sebelum menewaskan rakan senegara Sholeh Aidil 21-15, 21-19.

“Saya memperoleh lebih keyakinan dan ketenangan pada perlawanan kedua, selepas saya dapat membiasakan diri dengan gelanggang. Saya akan berehat selepas ini dan bersedia untuk perlawanan esok,” katanya kepada Bernama dan akan berhadapan pemain Thailand Sitthikom Thammasin pada pusingan pertama hari ini..

Dua lagi pemain perseorangan negara Lee Shun Yang dan Yeoh Seng Zoe, pula gagal untuk layak selepas tewas perlawanan masing-masing hari ini.

Dua pasangan beregu lelaki iaitu Goh V Shem-Lim Khim Wah dan Boon Xin Yuan-Wong Tien Ci juga gagal layak, selepas masing-masing tewas pada perlawanan pusingan kelayakan.

V Shem-Khim Wah tewas 23-25, 21-16, 16-21, kepada pasangan Indonesia Sabar Karyaman Gutama-Moh Reza Pahlevi Isfahani, manakala Xin Yuan-Tien Ci tewas 21-18, 15-21, 12-21, kepada pasangan Thailand Natthapat Trinkajee-Thanawin Madee.

Sementara itu, pasangan beregu campuran negara Hoo Pang Ron-Teoh Mei Xing juga menerima nasib yang sama, selepas tewas 14-21, 16-21 kepada Adnan Mualana- Nita Violina Marwah dari Indonesia.- BERNAMA

Berkaitan