Isu yang dibangkitkan MP di Dewan Rakyat hari ini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email

KUALA LUMPUR: Isu keterlibatan belia dalam program Pendidikan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), reformasi sistem dan institusi negara serta kesesakan hospital kerajaan antara perkara yang akan dibangkitkan pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Berdasarkan Aturan Urusan Mesyuarat, perkara berkenaan akan dijawab Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri sejurus mesyuarat Dewan Rakyat bermula pada 10 pagi.

Pada sesi berkenaan, Young Syefura Othman (PH-Bentong) bertanya kepada perdana menteri mengenai usaha kerajaan dalam meningkatkan keberkesanan TVET, sementara Saifuddin Abdullah (PN-Indera Mahkota) mahu tahu sama ada kerajaan bercadang melakukan proses perundingan yang inklusif bagi melaksanakan agenda reformasi sistem dan institusi negara.

Oscar Ling Chai Yew (PH-Sibu) pula bertanyakan mengenai langkah kerajaan dalam meningkatkan mutu perkhidmatan kesihatan negara ekoran kesesakan yang berlaku di hospital kerajaan ketika ini.

Turut menjadi tumpuan adalah persoalan sama ada Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) akan diperkenalkan semula atau tidak.

Soalan itu dibangkitkan Richard Riot Jaem (GPS-Serian) kepada menteri kewangan pada sesi soal jawab.

Selesai sesi soal jawab, Dewan Rakyat akan menyambung semula sesi perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 di peringkat dasar bagi hari kedua

Berkaitan