Duta AS ke Malaysia kagum kesiapsiagaan UNITEN terajui transisi tenaga negara

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
Presiden Al-Mustaqbal University Prof Dr Hasan Shakir Majdi (dua, kiri) dan Naib Canselor UNITEN Prof Ir Dr Noor Azuan Abu Osman (dua, kanan). Kredit: UNITEN | BERNAMA

KUALA LUMPUR: Duta Amerika Syarikat ke Malaysia Brian McFeeters mengiktiraf komitmen Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) menerajui transisi tenaga Malaysia selaras Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN SDG) menerusi penubuhan Pusat Tenaga Nasional (NEC) yang pertama untuk negara ini tidak lama lagi.

UNITEN dalam kenyataan hari ini berkata McFeeters yang berkongsi aspirasi dan pandangannya dalam suatu sesi libat urus di kampus UNITEN di Putrajaya pada Khamis, berkata Malaysia mampu menerajui inisiatif tenaga bagi masa depan yang mampan demi generasi akan datang, menerusi kolaborasi bersama pelbagai pihak berkepentingan.

“Negeri-negeri di Malaysia, sebagai penjaga tanah, memainkan peranan penting dalam memutuskan untuk memelihara dan memulihkan hutan-hutan, hutan paya dan tanah gambut Malaysia, setiap satunya sangat penting dalam mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau,” katanya.

Dalam sesi libat urus itu bertajuk ‘Climate Action Now: Taking Initiatives to Combat the Climate Crisis’ (tindakan iklim sekarang: mengambil inisiatif melawan krisis iklim), beliau turut berbual dengan para pelajar dan kakitangan UNITEN dan beliau kagum dengan pengurusan universiti yang menerajui pendidikan tinggi dalam transisi tenaga di negara ini, selain kebolehpasaran tinggi lulusan dihasilkan universiti itu.

Naib Canselor UNITEN Prof Dr Noor Azuan Abu Osman berkata penubuhan NEC di bawah UNITEN bertujuan untuk mewujudkan Rangka Kerja Tenaga Kebangsaan Strategik untuk menjadikan Malaysia sebagai hab tenaga.

Menurut Noor Azuan ini akan turut memberi peluang kepada pemain industri untuk menjadi rakan strategik dengan membuka cawangan atau makmal inkubator satelit di pusat tenaga itu.

Beliau berkata ia dijangka memberi manfaat kepada Malaysia dan negara serantau sekitarnya dalam menyediakan penyelesaian teknologi bagi transisi tenaga dalam usaha meningkatkan kapasiti tenaga boleh diperbaharu dan menangani pengeluaran karbon.

“Dalam pada kita menuju ke arah pengeluaran sifar bersih menjelang 2050, negara kita menyasarkan untuk menjadi Negara Rendah Karbon menjelang 2040 seperti diketengahkan dalam Dasar Tenaga Negara terkini (2022-2040).

“Ini memerlukan Malaysia untuk membangunkan suatu sistem tenaga mampan berdasarkan tenaga boleh diperbaharui lebih tinggi yang juga termasuk peningkatan keberkesanan tenaga dan peningkatan dalam bahan api rendah karbon, termasuk gas asli cecair (LNG) dan biodiesel,” katanya. – BERNAMA

Berkaitan