Abang Johari naiki pesawat guna bahan bakar lestari ke Langkawi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Email
BERCAKAP... Abang Johari bercakap pada sidang media sidang media sebelum menyaksikan pesawat airBaltic A220-300 mengisi SAF di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KIA), di sini, hari ini.

KUCHING: Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg menaiki pesawat airBaltic A220-300 yang menggunakan bahan api lestari (SAF) berasaskan alga untuk menghadiri Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA ’23).

Menurutnya, kapal terbang tersebut juga merupakan yang pertama menggunakan SAF.

RAKAMAN KENANGAN… Abang Johari merakam gambar kenangan bersama-sama tetamu kehormat yang lain di KIA, di sini, hari ini.

“Hari ini (22 Mei) saya diberi peluang untuk menggunakan kapal terbang pertama yang menggunakan bahan api ini, dan berharap agar ia berjalan lancar,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sebelum menyaksikan pesawat airBaltic A220-300 mengisi SAF di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (KIA), di sini, hari ini.

Penerbangan pesawat AirBaltic A220-300 yang dinaiki Abang Johari itu juga berlepas ke Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi sekitar jam 1.45 petang tadi dari KIA.

Sehubungan itu, beliau menambah, mengenai pembangunan alga di Sarawak ia adalah hasil kerjasama antara Petroliam Nasional Berhad (Petronas) khususnya dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) dengan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) Energy dalam pengeluaran SAF.

Hadir sama adalah Menteri Pengangkutan Datuk Seri Lee Kim Shin; Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Amar Mohamad Abu Bakar Marzuki; serta tetamu kehormat yang lain.

Berkaitan