Malaysia perlukan kestabilan – Lina Soo

0
5

KUCHING: Presiden Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi), Lina Soo berharap pelantikan Perdana Menteri Ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat mengekalkan kestabilan politik di negara ini.

Beliau berkata, pelantikan tersebut dipercayai mampu menggerakkan ekonomi Malaysia ke arah lebih baik susulan kerajaan mampu memfokuskan isu peningkatan sosioekonomi selepas ini.

“Malaysia perlukan kestabilan. Sekarang kita mempunyai kerajaan, kita perlu menggerakkan ekonomi.

“Kami memerlukan pelaburan dan perniagaan, menyediakan pekerjaan dan pekerjaan dan sekarang kita boleh memulakan proses pemulihan di negara kita.

“Kita boleh berusaha ke arah kestabilan dan rakyat kita boleh mendapat keselamatan di samping kemajuan ekonomi,” katanya ketika dihubungi Suara Sarawak kelmarin.

Sementara itu, Ahli Parlimen Bandar Kuching merangkap Ketua Pemuda Parti Tindakan Demokratik (DAP), Kelvin Yii berkata, rakyat mahukan kerajaan berbilang budaya yang menjaga semua tanpa mengira bangsa.

“Kami mahukan kerajaan yang cekap dalam menangani ekonomi, menanam keyakinan antarabangsa, dan lebih penting lagi kerajaan yang menyatukan kita semua daripada mencetuskan sentimen agama atau perkauman.

“Sudah tiba masanya untuk menyembuh, mendamaikan, mencari persamaan dan membina semula negara ini,” katanya dalam kenyataan semalam.

Berhubung keadaan politik semasa ketika ini, beliau berkata, DAP terpaksa membuat beberapa keputusan sukar memandangkan pertama kali dalam sejarah Malaysia Parlimen tergantung.

“Kami mungkin dikritik atau
diejek, tetapi kami akan menerimanya dengan hati yang rendah hati.

Sukar untuk membuat keputusan yang ideal dalam keadaan yang tidak ideal.

“Pada akhirnya, kita terpaksa mendahulukan negara dan membuat keputusan terbaik untuk generasi akan datang,” katanya.