Saturday, December 3, 2022

Bajet persekutuan perlu adil kepada Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Peruntukan belanjawan persekutuan yang lebih adil kepada Sarawak perlu dipertimbangkan sebagai pengiktirafan kepada negeri itu sebagai penyumbang hasil majoriti dan menangani keperluan pembangunannya.

Adun Jepak Datuk Talib Zulpilip berkata peruntukan persekutuan kepada Sarawak ketika ini tidak mencukupi memandangkan keluasan tanah negeri itu yang besar berbanding Semenanjung Malaysia dan sumbangannya yang besar kepada tabung persekutuan.

“Rantau atau negeri yang paling memerlukannya perlu diberi perhatian khusus berkenaan dengan belanjawan persekutuan.

“Sarawak perlu mengejar negara lain dari segi infrastruktur, sekolah, hospital dan sebagainya,” kata ADUN Jepak itu ketika membahaskan Belanjawan Negeri 2023.

Talib juga menegaskan dana persekutuan perlu diperuntukkan kepada negeri yang menjana pendapatan, dan Sarawak merupakan penyumbang utama.

Selain itu, kadar pertumbuhan ekonomi Sarawak dianggarkan antara 5.5 dan 6.5 peratus pada 2022 dan antara lima hingga enam peratus pada 2023, katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa kadar pengangguran diunjurkan berada di rantau ini sebanyak tiga hingga 3.5 peratus.

Menyentuh mengenai Dana Masa Depan Kekayaan Berdaulat Sarawak, Talib berkata ia merupakan langkah bijak dan bertanggungjawab kerajaan negeri untuk menjimatkan wang bagi ‘hari hujan’.

“Terdapat keperluan untuk meletakkan audit dalaman gred tinggi dan berkaliber tinggi dan menggunakan firma audit luaran yang bereputasi baik (untuk dana).

” Begitu juga, terdapat keperluan untuk menempatkan pasukan pematuhan yang cekap dan berkuasa,” tambah Talib lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru