Thursday, December 8, 2022

Macron gesa AS, China tangani perubahan iklim

Secara Rawak

SHARMA EL SHEIKH: Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Isnin menggesa Amerika Syarikat, China dan negara kaya bukan Eropah yang lain menjelang rundingan COP27 untuk memainkan peranan mereka membantu negara miskin menangani perubahan iklim.

“Kami memerlukan Amerika Syarikat dan China untuk meningkatkan” mengenai pengurangan pelepasan dan bantuan kewangan, kata Macron kepada kempen iklim Perancis dan Afrika di luar sidang kemuncak iklim PBB di Sharm el-Sheikh, Mesir.

“Orang Eropah membayar,” katanya.

“Kami sahaja yang membayar.”

“Tekanan mesti dikenakan ke atas negara kaya bukan Eropah, memberitahu mereka, ‘anda perlu membayar bahagian yang adil’,” katanya.

Meningkatkan bantuan kewangan kepada negara-negara miskin yang menghadapi beban bencana akibat iklim telah muncul sebagai isu utama pada persidangan iklim selama 13 hari yang bermula pada Ahad.

Ketua-ketua negara membangun memenangi kemenangan kecil apabila perwakilan bersetuju untuk meletakkan isu kontroversi wang untuk “kerugian dan kerosakan” dalam agenda.

Hampir 100 ketua negara dan kerajaan akan berucap pada sidang kemuncak pada Isnin dan Selasa, tetapi Presiden China Xi Jinping tidak menghadiri persidangan itu dan Presiden AS Joe Biden akan datang lewat minggu ini berikutan pilihan raya pertengahan penggal AS. – AFP

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru