Thursday, December 8, 2022

Obama berkempen untuk Demokrat

Secara Rawak

WASHINGTON: Menjelang pilihan raya separuh penggal yang berisiko tinggi minggu depan, Presiden Joe Biden tidak akan ketinggalan di banyak negeri.

Tetapi bosnya, bekas presiden Barack Obama juga berkempen keras untuk menyelamatkan Parti Demokrat yang goyah ini.

Pada Jumaat, kedua-dua lelaki itu bercakap pada masa yang sama, di dua sudut berbeza di Amerika Syarikat iaitu Biden di Pennsylvania dan Obama di Georgia, dua negeri penting untuk aspirasi Parti Demokrat di Kongres.

Kedua-dua presiden telah menggunakan ucapan yang hampir sama iaitu keperluan untuk menyelamatkan demokrasi Amerika dengan menyekat Parti Republikan Donald Trump.

Sudah lama terkenal dengan kemahiran berpidatonya, Obama kadangkala mencuri tumpuan daripada bekas naib presidennya, yang penampilan kempennya lebih membosankan.

“Sekiranya mereka menang, tidak ada yang tahu apa yang mungkin berlaku,” kata Obama pada Jumaat mengenai Republikan.

“Saya perlukan anda untuk turun dari sofa anda dan mengundi! Letakkan telefon anda dan beri TikTok berehat dan mengundi!”

Beliau kembali ke pentas untuk bekas presiden, yang mentadbir selama dua penggal berakhir pada awal 2017 dan daripada pandangan umum, Obama mengabdikan dirinya untuk menghasilkan dokumentari, penulisan dan kedermawanan.

Tetapi sekarang, sebagai pengganti kempen, Obama sangat sibuk.

Selepas Georgia, Obama menuju ke Michigan dan Wisconsin untuk acara kempen pada Sabtu.

Beliau akan berada di Nevada Selasa, kemudian ke Pennsylvania. – AFP

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru