Wednesday, November 30, 2022

PH, pembangkang dihantui janji PRU lalu

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Keputusan kepimpinan tiga negeri pimpinan Pakatan Harapan (PH) tidak akan membubarkan dewan undangan negeri (DUN) jika Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan dalam masa terdekat lebih menunjukkan ketidaksediaan pembangkang berdepan PRU dan menghadapi BN.

Demikian respons Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang menganggap sekarang pembangkang semakin hilang sokongan masa.

Menurut beliau, PH dan pembangkang dihantui oleh janji-janji pilihan raya yang tinggal janji kosong.

“Pengundi kini tidak lagi terpesona dengan cakap dan janji PH apabila pemimpin mereka berkempen sekarang ini.

Tidak lagi seperti PRU 2018.

Inilah ketakutan PH dan musuh BN masa kini,” katanya di  Facebooknya.

Semalam Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia bagi memberi laluan kepada pemimpin di negeri itu untuk fokus kepada kebajikan rakyat yang kini menghadapi banjir.

Tiga negeri berkenaan adalah Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Jelas Ahmad Zahid, pengalaman kekalahan pada pilihan raya negeri (PRN) Melaka, Johor, Sarawak menunjukkan pembangkang tidak lagi diterima oleh pengundi mereka dahulu.

“Semakin ramai pengundi mereka dahulu berasa terperdaya kini kurang mahu mengundi PH.

Yang jelas mereka yang kecewa mengundi PH pada PRU13 dahulu tidak mahu mengundi PH termasuk bekas sekutu mereka, Bersatu,” jelasnya yang juga Pengerusi BN.

“Protes ini dijangka berlaku dalam dua cara.

Yang pertama tidak lagi mengundi sebaliknya mengundi BN.

“Yang kedua, kelompok penyokong PH dan Bersatu memprotes tidak mahu turun mengundi.

Ini jelas dalam PRN Melaka, Sarawak dan Johor.

Yang ketiga, ada pula kata akan membuat undi rosak bagi protes PH,” tambah Zahid.

Katanya, inilah kebimbangan utama PH dan musuh BN, maka, bagi mengelak kekalahan ini, mereka terus cuba elak daripada berdepan PRU yang tidak memihak kepada kemenangan mereka.

“Mereka sanggup arah kerajaan negeri mereka agar tidak bubar DUN atas ketakutan ini, sedangkan mereka juga bising apabila membuat pilihan berasingan sebelum ini.

Pembangkang asyik menyatakan kos pilihan raya sangat besar sedangkan tindakan mereka tidak mahu bubar DUN merupakan pembaziran kos dan meningkatkan perbelanjaan kerajaan,” ujarnya.

“Kali ini pembangkang gunakan isu musim tengkujuh pula untuk alasan elak pilihan raya. Alasan ini basi dan menyerlahkan lagi ketidakberanian pembangkang berdepan BN.

“Alasan pembangkang ini seolah-olah pembangkang tidak yakin dan memperkecilkan pengalaman dan profesionalisme institusi awam termasuk agensi kesihatan, keselamatan dan agensi bencana,” katanya.

Menurut Ahmad Zahid, alasan ini juga seolah-olah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak ada pengalaman dalam menguruskan proses pilihan raya dilaksanakan sebelum ini, sedangkan SPR dan agensi pengurusan bencana misalnya adalah agensi profesional yang mempunyai prestasi dan sejarah pengurusan pilihan raya yang sangat efisien tanpa mengira musim dan bulan.

 

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru