Wednesday, November 30, 2022

Premier jumpa Ahli Parlimen GPS malam tadi

Secara Rawak

​​KUCHING: Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) semakin menunjukkan petanda akan diadakan tahun ini apabila Gabungan Parti Sarawak (GPS) turut mengadakan perjumpaan di Kuala Lumpur, malam tadi.

Perjumpaan melibatkan Premier Sarawak yang juga Pengerusi GPS Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg dengan 19 Ahli Parlimen daripada GPS.

Berlangsung hampir tiga jam, perjumpaan itu yang diketuai oleh Menteri Kanan Kerja Raya selaku Ketua Whip GPS Datuk Seri Fadilah Yusof  membincangkan isu-isu semasa dalaman parti sebagai persediaan untuk menghadapi PRU-15.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Sarawak Datuk Sri Mohamad Abu Bakar Marzuki dan ADUN Tupong selaku Ketua Setiausaha Politik Premier Sarawak Fazzruddin Abdul Rahman.

Semalam, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata Parlimen perlu dibubarkan minggu depan untuk memberikan laluan kepada PRU-15.

Katanya Majlis Kerja Tertinggi Umno telah membuat keputusan agar pilihan raya wajib diadakan tahun ini, dan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi mencadangkan tarikh pembubaran Parlimen.

“Kami telah meneliti laporan ketua pengarah meteorologi dan mendapati pilihan raya akan dibuat sebelum banjir,” katanya.

PERSEMBAHAN… sekitar rakaman semasa persembahan yang disajikan pada program Malam Bulan Di Pagar Bintang di Balai Budaya, DBP dekat sini, malam tadi (Foto Kredit DBP)

 

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru