Sunday, December 4, 2022

I-Direct bantu beli kereta idaman

Secara Rawak

KUCHING: Sarawak julung kalinya melancarkan inisiatif I-Direct Raya Khas sebagai inovasi baharu sempena program pembelian terhadap kereta diperbaharui (recond car).

Raya Khas Sdn Bhd, yang merupakan sebuah syarikat automotif berpangkalan di Sarawak menawarkan program tersebut untuk membolehkan pelanggan memperoleh kereta idaman menerusi cara seimbang, lebih telus, pantas dan selamat tanpa menerusi orang tengah atau pihak ketiga.

Program tersebut dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Dr Jerip Susil pada Jerayawara Raya Khas Sdn Bhd di pusat beli-belah VivaCity, baru-baru ini.

Penyelaras Raya Khas Sdn Bhd, Roy Mohammad Johnny berkata, I-Direct berkonsepkan tempahan mengikut kesesuaian iaitu pelanggan berpeluang memilih kereta idaman berdasarkan peruntukan pilihan, spesifikasi, warna, kualiti dan keadaan kereta.

“Inspirasi I-Direct muncul hasil pelaksanaan kajian pemerhatian terhadap pelanggan yang tertekan dan bimbang menghadapi tempoh menunggu lama susulan krisis pandemik global, menyebabkan pengeluar kereta mengalami masalah dalam proses pengeluaran, dalam sesetengah kes tempoh menunggu mengambil masa sehingga lebih setahun akibat kekurangan stok di pasaran.

“Terdapat juga kes pelanggan terpaksa membatalkan pesanan mereka dan menyelesaikan alternatif yang lebih mahal kerana keperluan terdesak untuk individu atau ahli keluarga.

“Paling teruk, kereta yang dinanti-nantikan atau dijanjikan diberikan kepada pelanggan lain terlebih dahulu,” katanya.

Oleh itu, beliau menegaskan syarikat komited untuk menyelesaikan isu tersebut selaras dengan aspirasi Kerajaan Sarawak yang menggalakkan perniagaan tempatan memacu pertumbuhan perniagaan menerusi aspek pendigitalan.

“Pelanggan masih boleh menikmati stok sedia ada di bilik pameran Raya Khas sekiranya mereka memilih kereta segera untuk pembelian,” tambahnya.

I-Direct by Raya Khas merangkumi empat peringkat utama iaitu ODAR, masing-masing bermaksud O-mendapatkan maklumat model kereta; D-deposit, pinjaman dan pengesahan model kereta selepas kelulusan pinjaman; A-ketibaan kenderaan, pemeriksaan dan pendaftaran dan R-kenderaan sedia untuk dihantar kepada pelanggan.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru