Wednesday, November 30, 2022

10,000 pelajar cemerlang gagal masuk universiti

Secara Rawak

SIBU: Kerajaan harus menubuhkan lebih banyak kolej dan universiti awam khususnya politeknik yang mesti berdasarkan keputusan peperiksaan untuk kriteria kemasukan, kata Pengerusi SUPP Cawangan Dudong Kaunselor Wong Ching Yong.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media semasa mengadakan Kaunter Perkhidmatan Bergerak SUPP Cawangan Dudong di sini.

Menurut Timbalan Pengerusi Majlis Daerah Luar Bandar Sibu itu, seramai 5,024 pelajar cemerlang gagal melepasi syarat tersebut.

“Buat julung kalinya Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengeluarkan keputusan permohonan untuk tiga mata pelajaran popular iaitu Perubatan, Perakaunan dan Undang- undang, mencerminkan hanya pelajar yang mendapat gred tertinggi sahaja boleh memenuhi syarat permohonan.

“Subjek itu dikatakan popular kerana ibu bapa dan pelajar percaya selepas tamat pengajian, subjek ini agak mudah untuk mendapatkan pekerjaan, permintaan pasaran yang kukuh, dan status sosial yang tinggi.

“Namun apa yang memeranjatkan terdapat 5,024 pelajar cemerlang yang gagal melepasi syarat tersebut. “Ramai orang tertanya-tanya berapa ramai daripada 5,024 pelajar ini adalah pelajar bumiputera dan bukan bumiputera.

Kami mempunyai sebab untuk percaya bahawa mesti ada ramai anak berketurunan cina dalam kalangan mereka,” katanya.

Wong menambah, bagi tiga mata pelajaran popular itu, KPM tidak menyediakan syarat kemasukan dan bahan kemasukan yang berkaitan untuk Jabatan Pergigian, Jabatan Kejuruteraan, Jabatan Farmasi, Jabatan Sains Komputer dan Jabatan Pendidikan.

“Jika dilihat daripada jumlah tiga jabatan popular itu, jumlah pelajar yang tidak diterima masuk ke jabatan ini sekurang-kurangnya beberapa ribu orang. “Kami percaya ambang kemasukan untuk subjek seperti Jabatan Pergigian juga sangat tinggi.

Pasti ada ribuan pelajar yang mendapat gred cemerlang. “Dengan mengira 5,024 pelajar yang mendapat gred cemerlang, dipercayai kira-kira 10,000 pelajar yang mendapat gred cemerlang ditolak dari universiti setiap tahun,” katanya.

Wong juga menegaskan, kebanyakan orang memohon ke universiti awam kerana faktor kewangan keluarga.

“Kolej dan universiti swasta mempunyai yuran pengajian yang mahal dan belajar di luar negara lebih sukar untuk dicapai.

“Ini menyebabkan ramai rakyat Malaysia yang belajar di Singapura, Taiwan, China dan menetap di sana selepas tamat pengajian,” katanya.

Rentetan itu, Wong menegaskan proses kemasukan ke institusi pengajian tinggi Malaysia adalah sangat rumit.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru