Wednesday, November 30, 2022

Tentera laut Indonesia nafi minta bayaran

Secara Rawak

JAKARTA: Tentera laut Indonesia tidak meminta atau menerima wang untuk membebaskan kapal atau kapten kapal yang ditahan, kata seorang pegawai kanan tentera laut, menjawab laporan Reuters yang memetik kapten kapal sebagai berkata mereka ditahan oleh tentera laut dalam skim peras ugut.

Reuters sebelum ini melaporkan berpuluh-puluh kapal disita oleh tentera laut Indonesia sepanjang tahun lepas kerana berlabuh secara haram di perairannya di timur Singapura.

Laporan itu berdasarkan maklumat daripada puluhan orang yang terlibat dalam kes tersebut, termasuk kapten, pemilik kapal, perantara dan syarikat insurans.

Kebanyakan kapten dibebaskan selepas beberapa minggu sebaik sahaja pemilik kapal membuat pembayaran tidak rasmi kepada perantara tentera laut sekitar AS$300,000 dan AS$400,000.

Komander Armada Tentera Laut untuk wilayah itu, Laksamana Muda Arsyad Abdullah, berkata tentera laut menahan kira-kira 20 kapal sepanjang tahun lepas kerana berlabuh secara haram.

Bagaimanapun, kapten kapal sama ada didakwa di mahkamah atau kapal dan kapten dibebaskan selepas siasatan.

Tiada bayaran dibuat atau diminta daripada pemilik kapal oleh tentera laut atau perantara, kata dalam satu temu bual dengan Reuters minggu ini.

“Maklumat yang anda dengar adalah tidak benar.

Kami tidak pernah meminta apa-apa daripada kapal yang ditahan, kami melakukan segala-galanya berdasarkan undang-undang,” kata Abdullah sambil menambah bahawa siasatan terhadap dakwaan itu telah dibuat.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru