Monday, September 26, 2022

Hab perubatan perubatan penting

Secara Rawak

KUCHING: Timbalan Premier Datuk Dr Sim Kui Hian menghargai kehadiran Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin yang melakukan lawatan tidak berjadualnya ke Kuching dan melawat Pusat Jantung Sarawak bersama-sama Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan.

“Terima kasih banyak kepada Khairy atas lawatan tidak berjadual ke Pusat Jantung Sarawak yang sangat unik ini kerana dikendalikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan sewa RM1 daripada Kerajaan Sarawak.

“Ia bukan sahaja memberi manfaat kepada beribu-ribu rakyat Sarawak tetapi menyelamatkan banyak nyawa rakyat Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau katanya turut menunjukkan tapak tanah untuk cadangan Kanser Jantung Sarawak dengan Pusat Penyakit Berjangkit Sarawak.

“Ia akan menjadi hab perubatan penting bagi Sarawak untuk 50 tahun akan datang.

“Potensi satu-satunya koridor metropolis kesihatan di Malaysia dengan dalam 5 kilometer (km) Hab Perubatan dan Penyelidikan.

“Ia termasuk universiti dengan pascasiswazah bagi pembentukan tenaga manusia, zon perdagangan bebas industri untuk pembuatan, lapangan terbang dan pelabuhan yang dihubungkan dengan ART untuk mobiliti,” katanya lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru