Sunday, October 2, 2022

Bloger ditangkap selepas panggang, makan jerung terlindung di media sosial

Secara Rawak

 

SICHUAN: Bloger makanan berdepan hukuman penjara sehingga lima tahun selepas memasak dan memakan jerung putih gergasi terlindung.

Bloger dikenali sebagai Tizi itu, menyiarkan video dirinya makan daging jerung yang dibakar, yang dipercayai polis dibelinya secara haram.

Dalam video itu, Tizi, yang mempunyai kira-kira lapan juta pengikut di saluran China Douyin, mengambil jerung sepanjang enam kaki di sebuah kedai makanan laut di bandar barat daya Nanchong di wilayah Sichuan.

Jerung itu dihiris setengah dan ekornya dipanggang, manakala kepalanya direbus dalam kuah pedas.

Dia kemudiannya berkongsi makanan dengan penduduk kampung yang semuanya memuji kelazatannya.

Setelah video itu tular, Tizi bagaimanapun menerima kecaman hebat dari netizen sehingga video itu terpaksa dipadamkan dari akaunnya.

Dalam masa yang sama, seperti yang diharapkan olehnya, pengikutnya semakin bertambah.

Sebelum ini, dia berkongsi klip lain tentang dirinya memakan haiwan eksotik, termasuk buaya dan burung unta yang dimasak dalam rempah.

Ekoran video itu, polis di Nanchong yang memastikan haiwan itu ialah jerung putih gergasi yang terancam dan bukan jerung gigi cangkuk, seperti didakwa oleh Tizi, memulakan siasatan.

Seorang peguam mendakwa hukuman itu boleh menjadi lebih berat jika jerung itu masih muda dan Tizi berdepan hukuman penjara lima tahun atau tahanan jenayah dan denda jika didapati bersalah membeli produk hidupan liar yang jarang ditemui dan terancam.

Jika dia disabitkan dengan jenayah yang sangat serius, dia boleh dihukum penjara sekurang-kurangnya 10 tahun dan juga berdepan denda atau rampasan hartanya, tambah peguam itu lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru