Sunday, September 25, 2022

Ingat Kuching, ingat makanan sedap

Secara Rawak

KUCHING: Sambutan ulang tahun ke-34 bandar raya Kuching lebih meriah dengan penganjuran Festival Makanan Kuching di Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS).

Datuk Bandarnya Datuk Wee Hong Seng berkata, tahun 2019 merupakan penerokaan terbesar dan terbaik budaya makanan Kuching.

“Ia amat menakjubkan dan kreatif setakat ini dan kami mengalu-alukan lebih 1 juta orang pintu masuk kami. Namun setelah Covid-19 melanda , tiada satu pun perayaan diadakan dalam tempoh dua tahun.

“Namun, kami memahami kesukaran kesemua pembekal makanan kerana pusat penjaja terpaksa ditutup dan perayaan ditangguhkan,” katanya.

Tambahnya, MBKS cuba membantu dalam apa jua cara yang termampu, dengan menggantung yuran lesen dan menyokong banyak vendor yang luar biasa.

“Walaupun begitu, pada tahun ini, kami dapat melihat kembali kemeriahan ini dan mengalu-alukan lebih 250,000 pengunjung pada minggu pertama Festival Makanan Kuching.

“Di samping itu, mengambil kesempatan yang baik bagi mencapai matlamat dalam mengekalkan bandar ini sebagai hab penting untuk budaya sosial dan gastronomi pada masa hadapan,” ujarnya pada majlis sambutan ulang tahun Bandaraya Kuching tersebut.

Perkara ini dilakukan dengan meminta bantuan daripada orang ramai menyertai inisiatif yang telah dilakukan oleh pihak MBKS.

Hong Seng berkata, orang ramai boleh membantu dengan membawa beg dan bekas makanan sendiri serta pengharaman polisterina dan plastik semasa di Festival Makanan Kuching.

“Usaha ini untuk meletakkan acara dan aktiviti kami pada kedudukan bertaraf dunia dan, dengan bantuan anda, kami boleh mencapainya,” tambahnya lagi.

Pada akhir ucapan beliau berkata, bersama-sama kita mencipta Kuching masa depan, kerana ia adalah Bandar Anda, Bandar Saya, Bandar Kami.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru