Thursday, August 18, 2022

Tambah baik sistem perparitan

Secara Rawak

KUCHING: Projek menaik taraf sistem perparitan di Jalan Field Force Batu Kawa dengan kos lebih RM12 juta telah dimulakan secara rasmi.

Apabila siap kelak, ia bukan sahaja dapat menampung aktiviti pembangunan perumahan yang semakin meningkat di kawasan berkenaan, tetapi juga akan menambah baik sistem perparitan sedia ada.

Timbalan Premier Sarawak yang juga Adun Batu Kawah Datuk Seri Dr Sim Kui Hian semalam melawat dan mendengar taklimat tentang projek itu daripada Timbalan Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (DID) Sarawak Law Wee.

Dr Sim turut menyerahkan kontrak projek kepada Pengarah Eksekutif Hock Seng Lee HSL Tony Yu Yuong Wee.

Jalan Field Force mengalami pembangunan perumahan yang pesat dan pertumbuhan penduduk yang meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Justeru sistem perparitan asal, terutama dengan parit berlumpur tidak dapat menampung jumlah aliran air yang banyak.

Atas permintaan penduduk, dan melalui penyelidikan DID, pihaknya merancang, memohon pelan pembangunan dan menjalankan prosedur tender.

Sehubungan itu, Dr. Sim berjaya mendapat kelulusan projek di bawah Rancangan Malaysia Ke-12.

Tujuh projek pembangunan utama ini melibatkan penambahbaikan sistem perparitan di Lorong 1C dan 3, penambahbaikan sistem perparitan di Sungai Moyan, penambahbaikan sistem perparitan di Sungai Surih, penambahbaikan sistem perparitan di Jalan Field Force, penambahbaikan sistem perparitan di Jalan Ketitir, penambahbaikan sistem perparitan di kawasan RPR dan kerja-kerja pemulihan tebing sungai di Kampung Sinar Budi Lama.

Menerusi taklimat pembangunan projek DID, sistem perparitan utama untuk Jalan Field Force adalah sepanjang 1.2 km, dan terdapat dua sistem perparitan yang disambungkan ke Lorong berkenaan.

Selain itu, terdapat bahagian turapan Jalan Field Force akan ditinggikan bagi memastikan turapan keseluruhan jalan berada pada paras rata.

Mengikut kontrak, tarikh siap projek ini akan dijadualkan pada akhir tahun depan.

Dr Sim yakin projek tersebut dapat dijalankan dengan lancar seterusnya mengingatkan kontraktor untuk melaksanakan tugas mereka dengan penuh bertanggungjawab.

Selain itu, menyiapkan projek itu dalam tempoh yang ditetapkan mengikut standard kualiti yang ditetapkan serta memenuhi semua keperluan lain seperti yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru