Thursday, August 18, 2022

Kerjasama serumpun bangunkan menara

Secara Rawak

KUCHING: Pakar kejuruteraan awam Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan PT Semesta Noor Berkarya (SNB) dan PT Envy Manajemen Konsultansi (EMK) untuk meneroka pembentukan perkongsian berhubung dengan pembinaan menara telekomunikasi 4G bagi wilayah paling jauh di Indonesia.

Di bawah MoU tersebut, SCIB akan menaungi pembentukan perkongsian serta menyediakan persediaan pengurusan korporat.

SNB, sebuah perusahaan milik negara Republik Indonesia ialah pakar kejuruteraan, perolehan dan pembinaan yang mempunyai kepakaran dalam menyerahkan projek domestik berskala besar, akan membina dan memasang menara telekomunikasi 4G, termasuk tinjauan tapak dan pemerolehan serta infrastruktur.

EMK yang terlibat dalam khidmat nasihat perniagaan, perundingan, pengurusan projek dan aktiviti pengurusan korporat lain, akan menyediakan perkhidmatan pengurusan projek melalui penyeliaan operasi dan teknikal.

Projek tersebut, yang berada di bawah Agensi Kebolehcapaian Telekomunikasi dan Maklumat Indonesia (Bakti) dijangka mengambil masa tiga tahun untuk disiapkan melibatkan pembinaan dan pemasangan menara telekomunikasi 4G di 3,704 kampung.

Bakti adalah sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Teknologi Maklumat yang ditugaskan untuk menyediakan rangkaian telekomunikasi.

Sehubungan itu, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif SCIB Rosland Othman berkata, mereka berharap dapat bekerjasama dengan SNB dan EMK dalam projek itu.

“Ia merupakan sebahagian daripada dorongan untuk menyediakan akses Internet ke kawasan paling jauh, terpencil dan kurang membangun di Indonesia sebagai sebahagian daripada rangka kerja transformasi digital negara.

“SCIB mempunyai kelebihan tersendiri untuk projek ini kerana lebih 60 peratus tapak cadangan menara telekomunikasi 4G terletak di Kalimantan di Borneo Indonesia, yang menyediakan peluang optimum untuk mensinergikan perniagaan kami kerana tiga kilang kami terletak di Kuching, Sarawak.

“Projek ini menyokong strategi kami untuk mempelbagaikan secara geografi dengan mencari peluang untuk perniagaan kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) dan kami pastinya akan mengambil peluang ini untuk turut meneroka peranan dalam pembinaan modal baharu Indonesia yang bernilai berbilion dolar di Nusantara,” katanya menerusi kenyataan.

SCIB memanfaatkan perniagaan pembuatannya yang mengeluarkan bahan binaan serta Sistem Binaan Berindustri (IBS) untuk melengkapkan perniagaan EPCC.

Syarikat ini adalah pengeluar pratuang dan IBS terbesar di Malaysia Timur dengan kapasiti untuk mengeluarkan 500,000 tan bahan binaan setiap tahun.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru