Thursday, August 18, 2022

Bukti Sarawak sentiasa kekalkan pelaburan menarik

Secara Rawak

KUCHING: Mesyuarat dua jam bersama-sama Element 25 Pte Ltd merupakan bukti Sarawak sentiasa mengekalkan pelaburan yang menarik bagi mencapai ekonomi berpendapatan tinggi.

Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan mengetuai delegasi Sarawak dalam mesyuarat meja bulat bersama-sama Element 25 Pte Ltd di Perth, semalam.

Semasa pertemuan tersebut, Awang Tengah dan delegasi diberikan taklimat mengenai cadangan Elemen 25 untuk melabur AUD300-400 juta bagi menghasilkan sulfat mangan ketulenan tinggi (HPMSM) sebagai bahan api EV untuk loji bateri lithium-ion di Sarawak.

Katanya, Sarawak memihak kepada jenis aktiviti pembuatan ini kerana ia selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 Sarawak 2030.

“Ini bertujuan mencapai ekonomi berpendapatan tinggi, yang mana kemakmuran ekonomi, keterangkuman sosial dan kelestarian alam sekitar dinikmati oleh semua.

“Ketika dunia bergerak ke arah penyahkarbonan, penggunaan teknologi yang lebih mesra alam termasuk bateri litium-ion untuk kenderaan elektrik semakin popular,” katanya.

Beliau menambah, perang perdagangan AS-China yang berterusan dan perang Rusia-Ukraine baru-baru ini menjadikan Sarawak sebagai lokasi strategik Sarawak yang lebih menonjol.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan​ Datuk Dr Malcolm Mussen Lamoh, Pengarah Urusan Elemen 25 Justin Brown, Pengarah Unit Perancang Ekonomi Sarawak Datuk Abdullah Zaidel, Pemangku Setiausaha Tetap Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan (Mintred) Dzulkornain Masron, Penasihat Mintred Datuk Naroden Majais serta pegawai khas Mintred Datuk Liaw Soon Eng turut serta.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru