Thursday, August 18, 2022

RM1.5 bilion bangunkan Betong

Secara Rawak

SPAOH: Lebih banyak perbincangan akan diadakan untuk membincangkan keutamaan pembangunan di bawah Agensi Pembangunan Bersepadu Betong (BIDA) yang baru ditubuhkan.

Timbalan Premier Sarawak yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Saban Datuk Amar Douglas Uggah berkata demikian pada Program Gawai Dayak/Ziarah UKAS anjuran bersama cawangan PBB Bukit Saban dan Betong UKAS di dewan komuniti itu di sini, kelmarin.

“Baru-baru ini kami telah mengadakan perbincangan awal dengan semua wakil rakyat dan beberapa pegawai kerajaan di bahagian ini.

“Dalam perbincangan seterusnya, kami akan menjemput pemimpin masyarakat,” katanya.

Uggah berkata, perbincangan sedemikian perlu untuk mendapatkan input yang relevan daripada semua pihak.

“BIDA telah diperuntukkan dana sebanyak RM1.5 bilion. Kita perlu memutuskan keutamaan kita.

“Kami mahu mempercepatkan proses pembangunan termasuk dalam bidang sosio ekonomi bagi menjana pendapatan rakyat,” ujarnya.

Uggah berkata, BIDA adalah hadiah daripada Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg sebagai tanda terima kasih kepada rakyat Betong atas sokongan padu mereka yang berterusan terhadap kerajaan.

Beliau berkata pada Pilihan Raya Negeri ke-12 baru-baru ini, mereka(rakyat) sekali lagi memberi sokongan padu kepada calon GPS dari Layar, Bukit Saban, Saribas, Krian, Beting Maro, Kalaka, Kabong dan Lingga.

Kini BIDA meliputi kerusi Dun ini, sebahagian daripada kerusi Parlimen Lingga dan Parlimen Betong dan Batang Lupar.

“Kita harap pada pilihan raya parlimen akan datang, rakyat akan memberikan sokongan padu yang sama kepada calon GPS bagi Betong dan Batang Lupar.

“Abaikan mereka yang datang menawarkan diri jika mereka bukan dari GPS.

“Mereka hanya oportunis tanpa agenda praktikal atau sokongan kuat untuk menawarkan sebarang bantuan,” tegasnya.

Mengenai pertanian, Uggah mengulangi gesaannya agar rakyat menjalankan penternakan dan ternakan ikan kolam selain aktiviti lain.

“Saya sering memberi nasihat ini sebelum ini tetapi setakat ini tidak ramai yang memberi maklum balas.

“Dengan permintaan terhadap daging dan ikan yang sentiasa meningkat, terdapat potensi komersial yang sangat baik di sini. “Kami juga boleh membantu dengan pemasaran.

“Kami juga akan mempunyai lapangan terbang di Bebuling untuk menjangkau pasaran,” katanya.

Ahli Parlimen Betong Datuk Robert Lawson Chuat, Setiausaha Politik kepada Premier Sarawak Dr Richard Rapu dan Pegawai UKAS Bahagian Betong Tony Malang hadir sama.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru