Thursday, August 18, 2022

Guna penuh kemudahan makmal

Secara Rawak

SIBU: Universiti Teknologi Sarawak (UTS) digesa untuk menggunakan sepenuhnya infrastrukturnya untuk kandungan intelektual, terutama dalam penyelidikan.

Naib Canselornya Prof Datuk Dr Khairuddin Abdul Hamid berkata, UTS adalah antara universiti yang mempunyai kemudahan dan infrastruktur terbaik di makmal mereka.

Bagaimanapun, beliau bimbang terhadap kemungkinan infrastruktur itu tidak digunakan sepenuhnya oleh pensyarah dan pelajar.

“Kami mempunyai antara kemudahan terbaik di makmal kami.

Kebimbangan saya jika anda tidak menggunakannya.

Anda boleh mempunyai bangunan terbaik tetapi kandungan sifar.

“Saya melawat banyak negara yang tidak begitu maju sehingga dapat melihat makmal mereka. Kampus mereka kelihatan seperti infrastruktur dunia ketiga.

Tetapi jika anda bercakap dengan mereka tentang penyelidikan mereka, ia adalah penyelidikan bertaraf dunia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pameran Penyelidikan, Teknologi dan Kreatif (ReTEx) di UTS kelmarin.

Khairuddin berharap, UTS akan menjadi kampus bertaraf dunia bukan sahaja dari segi keindahannya tetapi juga dari segi kandungan intelek.

Selain itu, beliau juga menegaskan bahawa UTS telah berusaha untuk mewujudkan budaya penyelidikan dalam kalangan pensyarahnya.

“Inilah permulaan budaya penyelidikan kerana untuk mewujudkan budaya penyelidikan bukan mudah.

Sejak empat tahun kebelakangan ini, kami berusaha keras untuk menerapkan budaya penyelidikan dalam kalangan pensyarah kami.

“Kami menubuhkan pusat penyelidikan baharu, kami mendapat geran untuk kuliah bagi membantu projek penyelidikan mereka,” katanya.

Bagaimanapun, Khairuddin memaklumkan bahawa kajian yang dibuat perlu menyumbang kembali kepada masyarakat.

“Tiada gunanya jika produk penyelidikan hanya untuk anda bentangkan dalam persidangan antarabangsa.

Anda mendapat promosi tetapi tiada siapa yang mendapat manfaat daripada penyelidikan anda. “Penyelidikan hari ini adalah mengenai bagaimana penyelidikan anda memberi manfaat kepada orang di sekeliling anda,” tegasnya.

Khairuddin juga mendedahkan bahawa UTS telah menyertai pelbagai ekspo, pameran dan pertandingan.

“Dalam tempoh empat hingga lima tahun lepas, kami telah menyertai pameran dan ekspo dan kami telah memenangi 14 pingat emas, 10 pingat perak, dan 18 pingat gangsa,” katanya lagi.

Justeru, beliau menegaskan berada di Sibu bukan satu kelemahan.

“Terdapat banyak perkara di sekeliling kita yang boleh dijadikan topik penyelidikan,” katanya.

Untuk rekod, universiti itu ditubuhkan sebagai UCTS pada 1 April 2013 dan dianugerahkan status universiti penuh pada 8 November lepas oleh Kementerian Pengajian Tinggi, dan namanya ditukar kepada UTS, yang dilancarkan secara rasmi oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg pada 10 November tahun lalu.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru