Friday, August 19, 2022

Centexs terajui pendidikan teknikal

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Pelantikan Pusat Kecemerlangan Teknikal (Centexs) sebagai hab pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET) tunggal di Sarawak dijangka memacu negeri itu ke arah mencapai inisiatif ekonomi digitalnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Centexs Syeed Mohd Hussein berkata, pelantikan itu telah meletakkan Centexs di hadapan dalam menerajui program teknikal ekonomi digital di Sarawak.

“Centexs dijangka menerajui institut kemahiran lain di negeri ini, khususnya dalam ekonomi digital, untuk melahirkan lebih ramai tenaga mahir. “Menerusi perkara ini, kami dapat mempercepatkan proses pembangunan kemahiran dalam industri juga,” katanya memberi jaminan.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menerima watikah pelantikan Hab Kerjasama TVET – Hab Ekonomi Digital pada Minggu TVET Kebangsaan 2022 di sini pada Jumaat (24 Jun).

Syeed memberi jaminan bahawa Centexs sentiasa menjadi aspirasi untuk memacu inisiatif ekonomi digital seperti yang ditegaskan oleh Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Abang Johari cita-citakan Sarawak untuk maju bersama Centexs. Kami menerima semua cabaran di hadapan dan kami akan bergerak ke hadapan bersama-sama Kerajaan Sarawak untuk membantu dalam mencapai semua inisiatifnya,” ujarnya.

Syeed juga menyatakan beliau gembira melihat Centexs dan pertumbuhan pesatnya sejak penubuhannya sebagai institut kemahiran. “Alhamdulillah, Centexs kini menerajui pek di Sarawak.

Kami berkembang sangat pesat, bersama Kerajaan Sarawak.  Kami gembira kerana dapat mencapai beberapa visi dan misi kami dan kami berusaha untuk mencapai lebih banyak lagi pada tahap yang lebih tinggi,” ujarnya.

Centexs antara 13 institut kemahiran lain yang dipilih sebagai Hab Kolaborasi TVET bagi setiap negeri di Malaysia di bawah bidang yang berbeza. Hadir pada majlis penyerahan watikah pelantikan itu ialah Timbalan PengarahAkademi Digital Centexs Dr Dayang Hanani Abang Ibrahim, Timbalan Pengarah Industri Centexs Dr Nadianatra Musa dan Pengurus Besar Centexs Komersial Shahren Yusri.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru