Sunday, June 26, 2022

Perketat kawalan sempadan, kawal cacar monyet – Dr Sim

Secara Rawak

KUCHING: Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Dr Sim Kui Hian menggesa agar kawalan pintu masuk di sempadan diperketat bagi membendung penularan cacar monyet di negeri ini.

Cacar monyet sejenis virus yang jarang berlaku, serupa dengan cacar manusia, merupakan satu lagi virus yang merebak daripada haiwan kepada manusia yang sudah wujud sejak lama.

Mengutip kenyataan di TikTok-nya, Sim mengaku setakat ini, Sarawak tidak merekodkan sebarang kes cacar monyet, jadi perlu memastikan sempadan dijaga dan orang yang masuk tidak mempunyai sebarang gejala cacar monyet.

Sim yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, susulan pembukaan semula sepenuhnya sempadan termasuk lapangan terbang, dan muncul satu lagi wabak global penyakit berjangkit, kawalan di negeri perlu diperketat.

Cacar monyet, penyakit yang disebabkan oleh virus orthopox merupakan penyakit zoonosis yang boleh merebak dari haiwan kepada manusia dan juga antara manusia.

Sejak 13 Mei dan setakat 1 Jun, WHO melaporkan lebih 550 kes cacar monyet dikenal pasti di sekurang-kurangnya 30 buah negara termasuk UK, Sepanyol, Portugal, Australia dan AS.

Antara gejala cacar monyet ialah demam, sakit kepala, tenaga lemah, nodus limfa bengkak dan ruam atau lesi kulit yang tertumpu pada muka dan tapak tangan dan tapak kaki, yang juga kadangkala boleh merebak ke bahagian badan yang lain.

Masa jangkitan hingga permulaan simptom, tempoh inkubasi, berkisar antara lima hingga 21 hari.

Penyakit ini biasanya sembuh dalam masa dua hingga empat minggu.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru