Sunday, June 26, 2022

Betulkah dakwaan Violet Yong?

Secara Rawak

KUCHING: Dakwaan Adun Pending Violet Yong terhadap penggunaan bahasa Inggeris dalam Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak mula pudar adalah tidak benar, kata Datuk Seri Abdul Karim Hamzah.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan itu berkata, Sarawak mengiktiraf dan mengamalkan bahasa kebangsaan atau bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi.

Pada masa sama, Sarawak mempunyai pilihan untuk menggunakan bahasa Inggeris sebagai satu lagi bahasa untuk berkomunikasi. “Oleh itu, kenyataan bahawa penggunaan bahasa Inggeris mula pudar… sangat tidak benar.

“Malah, saya tidak pernah mendengar Violet Yong atau Chong Chieng Jen menggunakan Bahasa Malaysia dalam perbahasan Dun mereka, ini menunjukkan bahawa bahasa Inggeris sangat berakar umbi di Sarawak, begitu juga bahasa kebangsaan kita,” katanya semalam.

Beliau turut mengulas kenyataan Violet bahawa Dun Sarawak harus menjadi contoh dalam penggunaan bahasa Inggeris dan selari dengan pendirian Kerajaan Negeri serta mengeluarkan semua notis rasmi dalam bahasa Inggeris.

“Selama ini, notis dan surat rasmi Dun tidak ditulis dalam bahasa Inggeris. Saya agak sedih kerana penggunaan bahasa Inggeris sudah mula pudar. Kita tidak nampak banyak dalam amalan lagi, terutama dalam notis dan surat rasmi,” kata Violet kepada pemberita pada sidang media pada Selasa.

Bagaimanapun, Abdul Karim memberitahu permintaan Adun Pending untuk meminta semua notis rasmi Dun dalam bahasa Inggeris sebagai selaras dengan pendirian Kerajaan Sarawak agak pelik.

“Biar saya betulkan… Kerajaan Sarawak dan juga pendirian Dun adalah bahasa Malaysia kekal sebagai bahasa rasmi negara. “Bagaimanapun di Sarawak, kita masih mempunyai hak untuk menggunakan bahasa Inggeris sebagai satu lagi pilihan bahasa rasmi,” tegasnya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru