Friday, August 19, 2022

Gawai Dayak: Sarawak Energy siap sedia tangani sebarang gangguan elektrik

Secara Rawak

KUCHING: Pelan kontigensi dan pasukan Sarawak Energy Bhd (SEB) bersedia untuk dikerahkan bagi menangani sebarang masalah bekalan elektrik semasa musim perayaan Gawai Dayak.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini, perbadanan itu memberi jaminan kepada pengguna bahawa ia telah menugaskan pasukan teknikal yang akan berada dalam keadaan siap sedia 24 jam untuk memastikan kebolehpercayaan dalam bekalan elektrik.

“Sekiranya berlaku sebarang gangguan, pasukan siap sedia akan dikerahkan segera untuk memulihkan bekalan.

“Set penjana juga telah diperuntukkan dan disediakan sewajarnya untuk tujuan ini,” katanya.

SEB juga mengingatkan pelanggan bahawa mereka boleh memainkan peranan penting dalam menjaga keselamatan keluarga dan komuniti semasa perayaan.

“Bagi kediaman di mana perayaan dan perhimpunan akan diadakan, mereka mesti menggunakan peralatan elektrik yang cekap tenaga dan juga memastikan ia selamat digunakan.

Jangan bebankan soket elektrik dengan berbilang penyesuai pin dan kabel sambungan; ini adalah untuk mengelakkan potensi kebakaran akibat beban litar.

“Pastikan semua soket elektrik dalam keadaan baik, dan buka semua gegelung wayar sambungan apabila digunakan untuk mengelakkannya daripada terlalu panas.”

SEB juga mengingatkan mereka yang akan melakukan perjalanan jauh dari rumah untuk mematikan semua sambungan elektrik di rumah mereka, mencabut soket elektrik untuk semua peralatan elektrik yang tidak digunakan, dan memastikan bahawa semua soket elektrik berada dalam keadaan baik.

“Kami menasihatkan penduduk untuk memasang dan menggunakan suis pemasa, sekiranya mereka memerlukan lampu untuk alasan keselamatan semasa berada di luar.”

SEB menasihatkan pelanggan agar tidak memanjangkan litar pendawaian dalaman secara haram di rumah, terutamanya pada musim perayaan ini.

“Sambungan haram seperti itu boleh membebankan sistem elektrik kita, yang menyebabkan gangguan bekalan yang bukan sahaja akan menyusahkan mereka yang tinggal di kawasan yang terjejas, kerana ini juga dapat meningkatkan risiko kebakaran meletus.”

Untuk pertanyaan, hubungi Pusat Khidmat Pelanggan SEB 24/7 talian 1-300-88-3111, atau hantar e-mel ke customercare@sarawakenergy.com.

Sebagai alternatif, berinteraksi menggunakan aplikasi mudah alih ‘SEB cares’, yang boleh dimuat turun sama ada melalui Google Play Store atau Apple App Store.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru