Sunday, June 26, 2022

Pupuk lebih ramai atlet bersaing dalam kejohanan e-sukan

Secara Rawak

KUCHING: Pertandingan sukan elektronik (e-sukan) diyakini dapat mempromosikan pembangunan e-sukan di peringkat akar umbi dan berubah menjadi platform latihan yang lebih kompetitif.

Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata program ini juga dapat memupuk bakat individu, sekali gus mewakili negeri di peringkat bertaraf dunia.

“Kementerian ini giat bekerjasama dengan Persatuan E-sukan Sarawak (SESA) dalam mewujudkan platform pembangunan termasuk menganjurkan pertandingan e-sukan bagi mewujudkan jaguh dalam bidang tersebut pada masa akan datang.

“Pertandingan yang dianjurkan telah melibatkan sekitar 2,500 peserta di seluruh Sarawak untuk mengambil bahagian.

“Selain itu, SESA juga telah berjaya menganjurkan Kejohanan Antarabangsa My Borneo E-Force, Cabaran Mobile Legend (MLBB), Liga E-sukan Malaysia dan lain-lain bagi menggalakkan penyertaan rakyat tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika persidangan hari ketujuh mesyuarat kedua bagi penggal pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-19, di sini, hari ini.

Malah tambahnya, pelbagai kemenangan telah diraih oleh pemain tempatan dalam acara kejohanan antarabangsa.

“Pada Sukan Sea yang lalu, Malaysia telah menyumbangkan tiga pingat gangsa dalam acara e-sukan, dan ada di antara mereka wakil dari Sarawak.

“Kewujudan Pusat Kecemerlangan (CoE) untuk e-sukan di bawah persatuan tersebut, kita dapat mempersiapkan dan memupuk lebih ramai atlet untuk bersaing di kejohanan antarabangsa.

“Kami juga memberi tumpuan kepada elemen pembelajaran untuk membangunkan teras asas seperti pembangunan permainan, E-sukan Medica (Permainan Sihat), pengurusan pertandingan, kepimpinan, pentadbiran dan pengurusan pasukan,” katanya.

Mengulas lanjut, ia akan menghasilkan piawaian prestasi kualiti dalam kalangan komuniti e-sukan ke arah mencapai pertumbuhan dan kemampanan industri e-sukan di Sarawak.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru