Wednesday, June 29, 2022

Faedah besar pinda Kanun Tanah

Secara Rawak

KUCHING: Sarawak memainkan peranan tersendiri apabila meminda Rang Undang-Undang (RUU) Kanan Tanah 2022 dalam usaha menyumbang kepada mengekang isu pemanasan global.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, ia sekali gus memanfaatkan kuasa kerajaan terhadap ruangan tanah sendiri berdasarkan undang-undang.

“Sejak tiga tahun lalu, Peguam Negeri telah menasihatkan saya bahawa dari segi undang-undang, jika kita mempunyai kuasa ke atas tanah, sudah pasti kita mempunyai kuasa untuk ruang di atasnya.

“Dan dalam undang-undang, tidak ada menyebut tentang kuasa ke atas ruang di atas tanah.

Jadi selama tiga tahun yang lalu, pakar undang-undang Sarawak telah mengkaji dan merujuk kepada undang-undang antarabangsa berdasarkan Common Law.

“Ini bermakna, jika anda mempunyai hak ke atas tanah, maka anda mempunyai hak di atasnya juga,” katanya .

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Ramah-Tamah Hari Raya Aidilfitri Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) 2022 di sini.

Tambahnya, prinsip Latin tersebut telah diiktiraf oleh banyak negara, terutamanya dalam sektor penerbangan dengan pesawat perlu mendapatkan kebenaran untuk mengakses ruang udara di negara yang berbeza.

“Jadi apabila orang bertanya mengapa perlu mengawal ruang udara kita, ini adalah kerana pelepasan karbon.

“Isyarat di angkasa lepas akan membebaskan sinaran dan salah satu komponen sinaran ialah karbon dioksida.

“Oleh itu, kita mempunyai hak ke atas ruang udara Sarawak, dan mereka yang ingin menggunakannya harus meminta kebenaran terlebih dahulu,” jelasnya.

Terdahulu, beliau berkata dunia sedang menghadapi perubahan iklim yang ketara.

Oleh sebab itu, Sarawak perlu menguruskan negeri dan ekonominya berdasarkan perubahan zaman.

“Kita tahu bahawa India sedang mengalami gelombang panas yang telah menyebabkan kematian ramai rakyatnya.

Masalah ini akan menjadi lebih teruk jika kita tidak menguruskan bumi dengan betul.

“Atas sebab ini, saya memperkenalkan ekonomi digital dan menggunakan pendekatan digital untuk menganalisis masa depan dunia serta melihat bagaimana kita boleh menyumbang untuk menjaga bumi,” katanya.

Tambah Abang Johari, Sarawak bernasib baik kerana dikurniakan persekitaran hijau berbanding negeri-negeri lain di negara ini.

“Disebabkan ini, kita perlu mengubah cara menggunakan tenaga, jika tidak kita akan terus terjejas oleh pelepasan karbon yang menyebabkan pemanasan global,” tegasnya.

Terdahulu pada Rabu, Rang Undang-undang Kanun Tanah (Pindaan), 2022, yang dibentangkan oleh Timbalan Menteri di Jabatan Premier Sarawak (Undang-undang, MA63 dan Perhubungan Persekutuan Negeri) Datuk Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, diluluskan sebulat suara pada Persidangan DUN Sarawak

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru