Tuesday, August 16, 2022

Biayai penuh program latihan

Secara Rawak

KUCHING: Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera akan membiayai sepenuhnya pelatih ambilan Julai 2022 di Pusat Pembangunan Kemahiran Sarawak (Sarawak Skills), Tabuan Jaya.

Ketua Pegawai Komersial (Penglibatan Strategik dan Pembangunan Perniagaan), Sarawak Skills Mohamad Isham Fauzi berkata, pihaknya berterima kasih atas peluang diberikan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera bagi peningkatan kemahiran yang dibiayai sepenuhnya.

“Ini langkah penting untuk merapatkan jurang kecekapan, dan memudahkan usaha murni pembangunan bakat.

“Pelbagai program latihan ditawarkan di bawah dua kategori program iaitu Program Peneraju Skil Latihan Untuk Siswazah (PLUS – untuk siswazah baru dan menganggur) dan Peneraju Skil Dana TVET Tambahan untuk golongan dewasa yang bekerja,” katanya dalam satu kenyataan.

Antara program latihan di bawah Program Peneraju Skil Latihan Untuk Siswazah (PLUS) Sarawak Skills ialah Pakar Kraf Mekatronik – Teknologi PLC (Tempoh 2 Bulan), Pakar Kraf Mekatronik – Sistem Mekatronik (Tempoh 2 Bulan), UAV Didorong Teknologi Kecerdasan Buatan (Ai) Pemeriksaan (Tempoh 5 Hari) dan Teknologi Dron Pertanian (tempoh 10 hari).

Pelajar bumiputera (pemegang diploma dan ijazah sarjana muda untuk jurusan Kejuruteraan, Teknologi dan bidang berkaitan), dengan gred purata keseluruhan (PNGK) 2.5 dan ke atas kategori berikut digalak mengemukakan permohonan.

“Ia termasuk siswazah baru dan siswazah menganggur (termasuk mereka yang tidak lebih tiga tahun pengalaman kerja).

Untuk itu pemohon mestilah berumur antara 19 dan 30 tahun.

Sebagai sebahagian proses pemilihan, semua pemohon mesti lulus ujian (Komponen Pemilihan dan Penilaian) Sarawak Skills.

Pembiayaan meliputi yuran pengajian dan peperiksaan.

Bagi program Pakar Kraf, sepanjang program (dua bulan), setiap pelatih akan menerima elaun sara hidup bulanan.

Selepas tamat program ini dan lulus peperiksaan, pelatih akan dianugerahkan sijil oleh HWK Aachen, Jerman.

Manakala bagi program latihan yang ditawarkan oleh Kumpulan Institusi Pembelajaran Kumpulan Kemahiran Sarawak yang berada di bawah Peneraju Skil Dana TVET Tambahan ialah melibatkan Pipefitter (Sarawak Skills Kuching), Mainslayer (Sarawak Skills Kuching), Pendawai Gred 1 (Institut Latihan Industri Elektrik Sarawak, Kuching dan Sarawak Skills Miri), Wireman Gred 2 (Institut Latihan Industri Elektrik Sarawak, Kuching, Sarawak Skills Mukah & Sarawak Skills Miri), Kimpalan SMAW 3G (Institut Automotif dan Kimpalan Sarawak, Kuching).

Bagi orang dewasa yang bekerja (bumiputera, pendapatan isi rumah di bawah RM8,000 sebulan) turut dipelawa memohon latihan ini. Pemohon mestilah berumur antara 18 dan 35 tahun.

Pembiayaan meliputi yuran pengajian dan peperiksaan.

Tempoh program untuk program di bawah Peneraju Skil Dana TVET Tambahan selama tujuh hari (termasuk peperiksaan).

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru