Friday, July 1, 2022

Jaga etika kewartawanan

Secara Rawak

KUCHING: Rakyat Sarawak digesa mengamalkan tabiat membaca buku bagi memastikan pengetahuan mencukupi bagi memastikan kejayaan masa depan negeri ini.

Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata ini selaras dengan apa yang beliau jangkakan sebagai masa depan yang cerah untuk Sarawak.

“Kita mempunyai semua ramuan di sini bagi memastikan masa depan yang cerah untuk Sarawak.

Cuma perlu ada ilmu dan bagaimana rakyat boleh menyumbang kepada sumber yang ada di negeri ini,” katanya ketika berucap dalam Majlis Ramah Tamah Warga Media di Hotel Pullman di sini.

Merujuk kepada persaudaraan media negeri, beliau berkata, sangat penting bagi wartawan dan pembaca memiliki etika tertentu untuk memastikan integriti maklumat yang disebarkan.

“Jika kita mempunyai etika dalam melaksanakan tugas sebagai wartawan, kita juga boleh mengubah persepsi dan pandangan rakyat.

Ini juga memerlukan kualiti tertentu,” tambahnya.

Selain itu, Premier Sarawak juga menyatakan komunikasi melalui media adalah sofistikated, terutamanya terjemahan dalam media sosial yang diketahui tidak tepat.

Beliau menasihati orang ramai supaya berhati-hati dengan bahasa yang digunakan dalam media sosial bagi mengelak salah faham.

“Ini bermakna terdapat banyak cabaran pada masa kini dan media memainkan peranan yang penting dalam hal ini.

“Bagi saya, media boleh dilihat sebagai platform perkongsian ilmu, tetapi bagi yang tidak faham akan menimbulkan fitnah, manakala yang faham menunjukkan mereka mempunyai akal yang baik,” tambahnya.

Abang Johari turut mengucapkan terima kasih kepada pengamal media di Sarawak atas kerja keras mereka dalam memastikan penyebaran maklumat yang tepat sepanjang pandemik Covid-19.

“Inilah sebabnya saya memasukkan anggota media sebagai penerima Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) semasa pandemik, dengan Sarawak menjadi satu-satunya negeri di negara ini yang berbuat demikian.

“Ini kerana kami menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh petugas media yang berjuang bersama-sama semua barisan hadapan dalam menghadapi cabaran pandemik,” katanya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru