Friday, July 1, 2022

Hari Terbuka Swinburne Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Bagi mendekati golongan pelajar dan lepasan sekolah di seluruh Malaysia, Universiti Teknologi Swinburne Kampus Sarawak akan berkampung di bandar utama di seluruh Malaysia bagi mengadakan Hari Terbuka Swinburne bermula 21 Mei ini.

Ia bagi membolehkan bakal pelajar dari seluruh negara mendapatkan maklumat mengenai pendidikan di Australia, bantuan kewangan, kemudahan kampus dan banyak lagi yang ditawarkan.

Swinburne Sarawak dalam satu kenyataan menjelaskan, Hari Terbuka berkenaan akan dimulakan di Hotel Promenade, Bintulu dari jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang pada 21 Mei ini.

Acara seterusnya diadakan di Hotel Hyatt Regency di Kota Kinabalu pada 22 Mei, di Hotel The Wembley – A St Giles di Pulau Pinang pada 28 Mei dan Hotel Grand Paragon di Johor Bahru pada 29 Mei, kesemuanya dari jam 12.00 tengah hari hingga 5.00 petang.

“Hari Terbuka ini juga akan diadakan di Hotel Tanahmas di Sibu pada 11 Jun dan Hotel Pullman di Miri pada 12 Jun, dari jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang.

“Manakala di Kuching pada 11 dan 18 Jun dan jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang, di Kampus Swinburne Sarawak di sepanjang Jalan Simpang Tiga,” jelasnya dalam kenyataan.

Hari Terbuka Swinburne ini terbuka kepada semua pelajar terutamanya lepasan sekolah Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), O-Level, A-Level dan UEC yang mencari pendidikan tinggi di Australia yang mampu milik.

“Pelajar yang bersedia untuk mengambil langkah seterusnya dalam perjalanan pendidikan mereka berpeluang bertemu dengan kakitangan akademik Swinburne Sarawak dari Fakulti Kejuruteraan, Pengkomputeran dan Sains, Fakulti Perniagaan, Reka Bentuk dan Seni dan Pusat Pengajian Asasi.

“Mereka dapat mengetahui rangkaian luas kursus yang ditawarkan oleh universiti.

Mereka juga boleh berbual dengan kaunselor pendidikan untuk mengetahui lebih lanjut tentang kursus, bantuan kewangan, biasiswa dan penginapan,” ujarnya lagi.

Malah bagi meringankan beban kewangan pelajar dan keluarga mereka, universiti kini menawarkan pelbagai biasiswa untuk program asasi, diploma, sarjana muda dan pascasiswazah.

“Sebagai contoh, pelajar berpencapaian tinggi yang mendaftar dalam program ijazah sarjana muda di Swinburne Sarawak dan telah mencapai sama ada 4A dalam Peringkat STPM/A mereka, 7A dalam UEC mereka, PNGK 4.00 dalam pengajian Yayasan Swinburne mereka atau setara boleh dianugerahkan Biasiswa Penuh Kecemerlangan Pro-Canselor, yang menyediakan pengecualian yuran 100 peratus.

“Bagi pelajar prasiswazah yang tidak memenuhi kriteria Biasiswa Penuh Kecemerlangan Pro-Canselor, terdapat beberapa pilihan lain, antaranya Biasiswa Kecemerlangan Akademik DVC, Biasiswa Kecemerlangan Akademik UEC, Biasiswa Kemajuan Akademik, Anugerah Teknologi Baru Muncul dan sebagainya ada ditawarkan,” katanya.

Dengan kerjasama Yayasan Sarawak, Swinburne Sarawak turut menawarkan Skim Dermasiswa BP40 Yayasan Sarawak.

“Ini adalah skim dermasiswa khas untuk pelajar bumiputera Sarawak yang layak yang membolehkan mereka mendaftar ke program pilihan mereka di peringkat asasi, diploma atau ijazah dengan yuran pengajian bersubsidi.

“Bagi pelajar di bawah skim BP40, jumlah yuran pengajian di Swinburne Sarawak sepanjang tempoh pengajian mereka adalah serendah yuran pengajian di mana-mana universiti awam di Malaysia.

“Dalam pada itu, apabila hadir pada hari terbuka ini, pelajar akan dapat mengumpul dan berpeluang memenangi barangan eksklusif Swinburne,” ujarnya.

Pihak universiti juga akan menerima permohonan di semua tempat hari terbuka ini dan pelajar layak yang telah mendaftar akan dimasukkan ke dalam pengambilan Swinburne Sarawak 2022 dan akan menerima hadiah misteri istimewa.

“Bagi tujuan permohonan terus, bakal pelajar dinasihati menyediakan dokumen berkaitan berikut dalam bentuk PDF yang disimpan dalam USB melibatkan kad pengenalan (pelajar Malaysia) atau pasport (pelajar antarabangsa), transkrip akademik dan sijil serta Bahasa Inggeris keputusan ujian kecekapan bahasa (MUET, IELTS, TOEFL atau kelayakan yang setara).

“Pelajar yang layak memohon kemasukan akan menerima surat tawaran pada hari yang sama.

“Pada tahun 2022, Swinburne Sarawak turut memperkenalkan program baharu iaitu Diploma Perakaunan, Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) Perisian dan Sarjana Muda Ukur Bahan,” katanya lagi.

Untuk itu para pelajar digalakkan mendaftar untuk menghadiri mana-mana acara hari terbuka ini di www. swinburne.edu.my/openday/.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru