Sunday, June 26, 2022

Konsul Jeneral Indonesia kunjung hormat Presiden Dewan Perniagaan Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Konsul Jeneral Republik Indonesia yang baharu di Kuching, Raden Sigit Witjaksono hari ini mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Sarawak (SCCI) Datuk Abang Haji Abdul Karim Tun Datuk Abang Haji Openg untuk membincangkan potensi kerjasama dua hala.

Datuk Abang Karim berkata memandangkan ibu negara Indonesia berpindah ke Nusantara, adalah tepat pada masanya kedua-dua pihak memanfaatkan peluang yang diberikan untuk meningkatkan lagi usaha perdagangan, aktiviti perdagangan dan pelaburan antara kedua-dua negara.

Perkara ini diakui dalam perbincangan bahawa sebagai jiran rapat, kedua-dua pihak, Indonesia dan Sarawak berkongsi budaya yang sama yang meningkatkan sosio-ekonomi yang lebih dekat melalui rasa kekeluargaan.

Raden juga berminat untuk meneroka zon kerjasama ekonomi bersama yang digerakkan untuk kawasan sempadan dan berharap dapat merujuk cadangan itu kepada Gabenor Kalimantan Barat.

Kerja kayu, pembuatan perabot, pemprosesan makanan (pertanian dan akuakultur) dan produk hiliran adalah antara beberapa industri yang diketengahkan.

Semasa perbincangan, ia juga telah dipersetujui bahawa Konsulat akan menyelaras dengan Badan Perencanaan Pembangunan Negara (BAPPENAS) untuk taklimat kepada ahli-ahli SCCI mengenai pembangunan ibu kota baharu Nusantara, apa pembangunan dalam perancangan supaya komuniti perniagaan di Sarawak menyedari peluang perniagaan yang dibentangkan oleh penempatan semula dan pembangunan modal.

Sarawak berharap pelancongan perubatan akan terus berkembang dan lokasi strategik Sarawak berhampiran Nusantara, boleh dibangunkan menjadi ‘hab pengangkutan'(transport hub)untuk memenuhi keperluan jemaah umrah yang akan ke Mekah, tambah Datuk Abang Karim.

SCCI juga dijangka bekerjasama rapat dengan Konsulat untuk membawa pekerja Indonesia ke negeri ini secepat mungkin memandangkan isu kekurangan pekerja di Sarawak.

Di peringkat dewan perniagaan, SCCI berharap bahawa dengan rakan sejawatannya dari Indonesia, kedua-dua pihak dapat menganjurkan sesi rangkaian perniagaan bersama dan program bersama tahunan yang memberi tumpuan bukan sahaja kepada perdagangan tetapi pertukaran dan pembangunan sosial dan budaya.

Kedua-dua pihak teruja dengan pembukaan sempadan perdagangan antara kedua-dua negara di mana ‘kering’ mengenai pemudahan perdagangan dijangka dengan penghantaran pertama gula apong ke Sarawak melalui Pelabuhan Darat Tebedu pada 23 Mei ini.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru