Sunday, June 26, 2022

Kapasiti bekalan air terawat di Lawas akan ditingkatkan

Secara Rawak

KUCHING: Dua projek di bawah Projek Rakyat dilaksanakan bagi meningkatkan kapasiti pengeluaran bekalan air terawat di Lawas bagi memenuhi permintaan semasa.

Timbalan Menteri Utiliti dan Telekomunikasi II (Utiliti) Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi berkata ia bagi mengatasi masalah kekurangan air.

“Dua projek tersebut adalah penaiktarafan Loji Rawatan Air (LPA) Serantau Trusan Sedia Ada dari 20 Juta Liter Sehari (JLH) kepada 40 JLH yang dijangka siap pada penghujung tahun 2022.

“Seterusnya, kerja-kerja Pemulihan dan Pentauliahan Semula lima JLH Gelugus LPA, yang telahpun siap,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Adun Ba Kelalan ketika Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak Ke-19 bagi Penggal Pertama, di sini, hari ini.

Tambahnya, LPA Wilayah Trusan di Lawas yang sedia ada mempunyai 20 JLH yang ditauliahkan pada 2013, membekalkan air terawat ke seluruh daerah perundangan.

“Bagi penyelesaian jangka panjang, dua lagi projek iaitu LPA Lawas Baharu (20 JLH) dan LPA Trusan Baharu (50 JLH) dicadangkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) untuk dilaksanakan.

“Ia bagi mengatasi kekurangan air bagi jangka masa panjang disebabkan ketidakupayaan loji untuk memenuhi permintaan semasa,” katanya.

Katanya, RMK12 mengambil tempoh lima tahun bermula dari tahun 2021 sehingga 2026. Justeru, ia di bawah peringkat perancangan dan pasti akan dilaksanakan di bawah RMK12.

“Oleh itu, bekalan air sebanyak 70 MLD akan dapat menampung Lawas untuk beberapa tahun akan datang, malah akan meliputi kawasan Ba Kelalan juga,” katanya ringkas.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru