Sunday, June 26, 2022

Bas lama tempat makan, minum

Secara Rawak

SIBU: Majlis Daerah Luar Bandar Sibu (MDLBS) akan mengetuai program tanggungjawab sosial korporat bertujuan menyediakan platform kepada bakal pengusaha makanan di bandar Sibu Jaya.

Pengerusinya Kaunselor Sempurai Petrus Ngelai berkata, beliau mendapat inspirasi daripada usaha sekumpulan individu yang meminta bantuannya dengan rancangan kreatif.

“Mereka mempunyai idea, tetapi mereka tidak mempunyai modal yang cukup untuk merealisasikan rancangan mereka,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga bimbang bahawa ketiadaan pelan yang berdaya maju mungkin menyaksikan pengendali makanan yang bercita-cita tinggi menubuhkan perniagaan di kawasan yang tidak sesuai, menyebabkan kesesakan lalu lintas dan menghadapi cabaran dalam menjaga kebersihan makanan.

Ketika itulah beliau bersama-sama timbalannya Kaunselor Wong Ching Yong menghubungi pemaju induk Sibu Jaya iaitu Amcorp Sibu Jaya Sdn Bhd untuk membantu dalam perkara tersebut.

“Seperti biasa, pemaju memberikan respons positif dan dengan kontraktor dan sukarelawan mereka, mereka menghidupkan tempat baharu di Sibu Jaya yang dipanggil Buzz Station,” katanya.

Terletak di hadapan pejabat utama Amcorp Sibu Jaya, Buzz Station pada dasarnya adalah tempat makanan dan minuman yang menyeronokkan apatah lagi ia dibuat di dalam bas lama yang sudah tidak dipakai lagi.

“Kami mahukan sesuatu yang menyeronokkan dan bersemangat, dan pemaju tidak mengecewakan,” kata Sempurai.

Dua bas yang tidak digunakan dan menjadikan ruang kosong dalamannya itu menjadi zon yang kelihatan retro, dengan tiub lampu berwarna warna-warni dan bola cahaya menambah suasana.

Dijadual dirasmikan oleh Sempurai pada 20 Mei ini dengan persembahan penyanyi popular Iban Lucy M, Buzz Station @ Sibu Jaya juga menjadi batu loncatan untuk perkara lain berlaku.

Selain daripada potensinya sebagai padang festival, tapak perkhemahan atau sekadar tempat melepak yang sejuk, ia juga boleh menjadi platform untuk belia tempatan Sibu Jaya mengasah bakat kreatif mereka dalam acara busking, memasak atau menguruskan kedai F&B.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru