Friday, July 1, 2022

Sumber pendapatan baharu Sarawak

Secara Rawak

KUCHING: Rang Undang-undang Kanun Tanah (Pindaan) 2022 akan membawa sumber pendapatan baharu kepada Sarawak. Menurut Adun Asajaya Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, pindaan Rang Undang-undang tersebut akan menambah lebih definisi kepada maksud tanah.

“Jika pada mulanya tanah dalam Kanun Tanah bermaksud mana-mana tanah yang kita pijak (dalam negeri), pindaan itu akan menambah lebih makna dari segi  spektrumnya.

“Dalam spektrum, terdapat banyak perkara yang boleh berlaku pada masa hadapan kerana ia adalah tempat isyarat sambungan digunakan. “Dan isyarat tersebut boleh membawa banyak untung apabila ia diiktiraf sebagai sebahagian daripada tanah yang berada di bawah kuasa negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa Majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan Parti PBB Cawangan Asajaya di Hotel Raia & Convention Centre, di sini. Mengulas lanjut, sekiranya spektrum tersebut diletakkan di bawah kuasa negeri, mana-mana pengendali perkhidmatan yang ingin datang ke Sarawak perlu mendapatkan kebenaran negeri.

“Inilah hak Sarawak dan kita tidak mahu ia diambil oleh Kerajaan Persekutuan. “Dengan kelulusan Rang Undang-undang, ia akan menunjukkan bahawa kita mempunyai kawalan penuh ke atasnya.

“Sebab itu saya melihat pembentangan RUU itu sangat menarik dan rakyat Sarawak harus bersyukur kerana pemimpin tertinggi dapat melihat ini sebagai kemungkinan sumber pendapatan baharu untuk Sarawak pada masa akan datang,” tambahnya. Abdul Karim turut menyampaikan harapannya agar Ahli Penyokong (Backbenchers) akan membahaskan sepenuhnya perkara itu.

“Ini supaya bukan sahaja mereka yang berada di Parlimen, tetapi rakyat Sarawak juga akan memahami apa yang dilakukan oleh kerajaan di bawah Gabungan Parti Sarawak (GPS) – untuk melindungi hak dan memastikan masa depan negeri terjamin,” ujarnya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru