Friday, August 12, 2022

Umno tak setuju dengan Mahathir

Secara Rawak

KUALA LUMPUR: Pengerusi Pejuang Tun Dr. Mahathir Mohamad mendakwa bahawa UMNO tidak hormat perlembagaan sendiri dengan memindanya bagi menangguhkan pemilihan parti.

Namun, Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan menegaskan tidak ada keperluan untuk UMNO menjustifikasi tindakan dalaman kepada parti saingan.

Tetapi, jelasnya, disebabkan yang bersuara kali ini juga bekas Presiden UMNO, mungkin ada baiknya beliau mengingatkan bahawa ini bukan kali pertama pindaan perlembagaan UMNO telah dilakukan.

“Semenjak 1987 hingga kini, pindaan perlembagaan berkaitan pemilihan parti telah dilakukan tiga kali,” jelasnya.

Kaftanya, pahun 1987, ketika Dr Mahathir menjadi Presiden UMNO, sistem 10 undi bonus bagi setiap pencalonan untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden diperkenalkan.

Pada tahun 1998, masih lagi Tun sebagai Presiden, sistem kuota pencalonan bagi jawatan-jawatan tertinggi parti diperkenalkan.

“Adakah bermaksud kepimpinan waktu itu tak hormat perlembagaan parti?
Alang-alang bercakap pindaan perlembagaan, elok juga kita lihat pindaan Perlembagaan Persekutuan juga.

Kali pertama Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri. Perlembagaan Persekutuan telah dipinda 23 kali, termasuk tahun 1988 di mana terjadinya krisis perlembagaan.

Katanya lagi, kali kedua Tun menjadi Perdana Menteri, perlembagaan dipinda sekali.
Adakah semua itu katanya, bermaksud tak hormat perlembagaan negara sendiri?.“Sudah tentu jawapan kepada semua di atas: tidak,” tegasnya.

Menurut Shahril, perlembagaan sesebuah organisasi dipinda mengikut kesesuaian sesuatu waktu.“Dan boleh/akan dipinda lagi dari masa ke semasa, selagi tidak lari dari semangat dan roh perjuangan parti itu.

Akhir kalam, lebih baik pinda perlembagaan parti berbanding berpindah parti berkali-kali,” katanya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru