Sunday, June 26, 2022

Sarawak punya cara tersendiri urus ekonomi

Secara Rawak

KUCHING: Kerajaan Sarawak mempunyai jalan tersendiri untuk terus meningkatkan ekonomi demi kesejahteraan rakyat di samping memperjuangkan rundingan supaya lebih banyak kuasa dikembalikan kepada negeri ini seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kitang Lo Khere Chiang berkata, negeri di bawah pimpinan Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg lebih mengetahui bagaimana untuk mencari hasil tambahan untuk bumi kenyalang.

“Pemimpin kita tahu bahawa kita tidak boleh melakukan pendekatan konfrontasi dengan Tanah Melayu, tetapi melakukan pendekatan rundingan untuk berunding bagi mendapatkan kembali apa yang patut kepada kita melalui peraturan dan undang-undang.

“Pada masa yang sama, Premier kita sangat bijak dan tahu bagaimana untuk mencari wang. Jika kita mempunyai wang, penduduk kita akan kaya dan hidup dengan selesa.

“Tambahan pula, jika kita ada wang, kita ada kekuatan politik. Kuasa rundingan kita juga bertambah baik, katanya pada program Bicara dan Saringan Kesihatan di Gelanggang Bola Keranjang Tertutup, Taman Flora Indah, Jalan Arang di sini, hari ini.

Sebagai contoh katanya, pimpinan di bawah Abang Johari menyaksikan empangan hidroelektrik Bakun berada di bawah kawalan penuh kerajaan negeri sekali gus membantu negeri menjana sedikit pendapatan.

“Kini Sarawak Energy bekerjasama dengan Indonesia untuk membantu mereka membina lebih banyak empangan.

“Sama seperti Singapura, mereka tidak mempunyai pokok, tidak mempunyai minyak dan gas, tetapi mereka menjual pengetahuan mereka, jadi Sarawak melakukan perkara yang sama, kami menjual pengetahuan dan kepakaran kami kepada Indonesia untuk membantu mereka membina empangan,” katanya.

Beliau menambah bahawa sebahagian daripada pendapatan Sarawak juga datang daripada penjualan elektrik dari negeri itu kepada Indonesia.

“Selain itu, kami mempunyai pengeluaran hidrogen dan metanol yang akan datang dalam masa terdekat.

“Hidrogen sahaja, Sarawak bekerjasama dengan Korea untuk menghasilkan hidrogen dan tambahan pula hidrogen boleh dimampatkan menjadi cecair yang kemudiannya boleh dieksport ke Korea, Jepun, China dan bahagian lain di dunia.

“Kita boleh buat ini, buat duit. Dan inilah yang sedang dilakukan oleh Premier kita. Itulah bahagian cemerlang tentang Premier kita.

“Jadi, apabila Sarawak kaya, kita semua selesa,” ujarnya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru