Monday, May 16, 2022

Mampukah pembangkang bersatu melawan GPS?

Secara Rawak

KUCHING: Semua parti pembangkang di Sarawak cuba mewujudkan situasi yang boleh melawan Gabungan Parti Sarawak (GPS) satu lawan satu pada pilihan raya umum akan datang namun dikhuatiri berakhir dengan pertindihan kerusi, kata Profesor James Chin.

Bagaimanapun, penganalisis politik dari Institut Asia Universiti Tasmania itu berkata, keadaan itu mungkin terjadi disebabkan pembangkang terus menandatangani memorandum persefahaman (MoU) atau perjanjian berasingan.

Katanya, mereka sepatutnya mempunyai hanya satu perjanjian melibatkan semua parti pembangkang. “Tetapi agak mustahil untuk perkara ini berlaku walaupun dengan Parti Sarawak Bersatu (PSB) kerana pembangkang di negeri ini turut cuba mengetuai rundingan dengan parti lain.

“Sesetengah parti pembangkang tempatan dan parti pembangkang yang lebih kecil tidak mahu berada dalam gabungan yang akan merangkumi parti Semenanjung Malaysia. Lagipun, ramai tidak suka DAP,” katanya ketika dihubungi.

Justeru katanya, amat sukar bagi semua parti pembangkang di Sarawak untuk sehaluan bagi mengelak pertindihan kerusi dan perpecahan undi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pada Ahad, PSB dan Parti Bumi Kenyalang (PBK) berkata, mereka akan memeterai MoU bertulis tidak lama lagi bagi mengelak pertembungan tuntutan kerusi pada PRU-15.

Parti dalam satu kenyataan bersama berkata parti berasaskan tempatan seperti PSB dan PBK mesti diwakili di Parlimen Malaysia untuk membawa suara langsung dari Sarawak ke Parlimen Malaysia dan melaporkan kembali kepada rakyat Sarawak mengenai keputusan Malaysia Parlimen.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru