Monday, May 16, 2022

Perlu kuasai bahasa Inggeris

Secara Rawak

SERIAN: Rakyat Sarawak perlu menguasai bahasa Inggeris untuk kekal berdaya saing seiring dengan sekitar 20 peratus penduduk dunia atau 1.5 bilion orang bertutur dalam bahasa itu. Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Datuk Roland Sagah Wee Inn berkata, kebanyakan penutur bahasa Inggeris yang diperhatikannya merupakan bukan penutur asli.

“Hanya kira-kira 360 juta orang bercakap bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama mereka dan lebih daripada 430 juta bercakap sebagai bahasa kedua.

“Memandangkan popularitinya dalam komunikasi harian, akademik, perniagaan dan hiburan, tidak hairanlah ramai yang yakin bahawa penting bagi penutur untuk cepat belajar bahasa Inggeris,” katanya ketika menutup Kolokium Serian Highly Immersive Programme (HIP) 2022 bertemakan Kami Kongsi Kemajuan Kami di sebuah hotel di sini, kelmarin.

Sagah menegaskan, bahasa Inggeris juga penting dalam bidang pendidikan kerana kanak-kanak di negara lain diajar dan digalakkan untuk mempelajari bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua.

Beliau berkata walaupun di negara yang bahasa Inggeris bukan bahasa rasmi mereka seperti Belanda dan Sweden, orang ramai masih boleh menemui banyak sukatan pelajaran sains dan kejuruteraan yang ditulis dalam bahasa Inggeris.

“Malah dalam konteks Malaysia, Kementerian Pendidikan memberi penekanan kepada kepentingan Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) dan memperkukuh pendidikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (Stem) selaras dengan dasar 60:40 untuk meningkatkan pelajar pendaftaran dalam Stem,” jelasnya.

Sehubungan itu, beliau berkata tidak dapat dinafikan bahawa bahasa Inggeris adalah medium penting untuk menyokong pembelajaran mata pelajaran Stem.

Sagah seterusnya menegaskan banyak universiti terkemuka di dunia merupakan institusi pengajian tinggi berbahasa Inggeris.

Beliau berkata, kebanyakan kajian penyelidikan dalam manamana bidang saintifik akan ditulis dalam bahasa Inggeris kerana ia merupakan bahasa dominan dalam sains dan penyelidikan antarabangsa.

“Di peringkat universiti, pelajar di banyak negara mempelajari hampir semua mata pelajaran mereka dalam bahasa Inggeris untuk menjadikan bahan itu lebih mudah diakses oleh pelajar antarabangsa,” tambahnya.

Menurut Sagah, mempunyai pemahaman yang baik dalam berkomunikasi dalam bahasa Inggeris memudahkan perjalanan ke seluruh dunia.

“Lagipun, kira-kira satu daripada lima orang tahu atau faham sekurang-kurangnya sedikit bahasa Inggeris.

“Bayangkan anda sedang bercuti di Sepanyol, sedangkan penyambut tetamu hotel anda tidak memahami bahasa Melayu, mungkin mereka akan dapat menjawab soalan anda dalam bahasa Inggeris,” katanya.

Sagah berkata bukan sahaja bahasa Inggeris berguna untuk pelancongan tetapi banyak persidangan antarabangsa, pertandingan dan perayaan seperti Sukan Olimpik juga diadakan dalam bahasa Inggeris.

“Walaupun anda tidak berusaha secara aktif untuk meningkatkan pemahaman keseluruhan dalam bahasa Inggeris, anda mungkin mendapati ia berguna untuk menghafal beberapa frasa bahasa Inggeris sebelum mengembara, untuk membantu anda mengembara,” tambahnya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru