Monday, May 16, 2022

Kerja tukang cuci bantu suami sara keluarga

Secara Rawak

KUCHING: Persatuan Kebajikan Harapan Kuching (PKHK) terus komited membantu golongan yang memerlukan di sini.

Menurut kenyataan, baru-baru ini juga PKHK telah membantu membawa Abdul Rahman Hitam, 50 tahun ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Jalan P. Ramlee sebelum Aidilfitri atas permintaan JKM sendiri.

Abdul Rahman disahkan menghidap jangkitan paru-paru yang teruk, asma serta penyakit lain pada Februari tahun ini dan menyebabkan isterinya, Sakdah terpaksa memikul tanggungjawab untuk menjaga keluarga seorang diri.

Abdul Rahman sebelum ini bekerja sebagai pengawal keselamatan tetapi terpaksa berhenti kerja pada Februari lalu selepas beliau dimasukkan ke Hospital Umum Sarawak selama beberapa minggu.

Dia juga mempunyai tiga orang anak, semuanya berumur antara 5 tahun hingga 13 tahun dan tidak bersekolah.

Selain itu, ketika suaminya tidak dapat bekerja Sakdah mengambil upah dan bekerja secara sambilan sebagai tukang cuci di Batu 10. Menurut PKHK, keluarga ini mendapat perhatian JKM selepas mereka menyiarkan artikel awal April lalu berhubung keadaan keluarga tersebut.

Pegawai JKM Veronica Sunda berbincang dengan Abdul Rahman dan setelah memahami sepenuhnya keadaannya, beliau memutuskan untuk memberikan bantuan makanan sekali sahaja dan RM300 untuk kegunaan keluarga semasa Hari Raya Aidilfitri.

Menurut Veronica, sedihnya Abdul Rahman tidak layak mendapat bantuan kewangan jangka panjang JKM kerana gajinya RM1,300 sebulan sekali gus melebihi syarat untuk memohon bantuan.

Selain itu, Abdul Rahman memberitahu pegawai JKM bahawa beliau telah mula bekerja sejak akhir April lalu dan dengan isterinya meneruskan tugas sebagai tukang cuci dan berharap agar masalah kewangan mereka akan berkurangan.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru