Sunday, May 29, 2022

Buka sempadan bantu industri tradisional

Secara Rawak

KUCHING: Sarawak merupakan negeri yang ‘sedia hidrogen’ dan membuka  sempadan untuk membantu industri tradisional supaya menjadi lebih mampan. Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, negeri ini adalah “harimau” yang semakin meningkat dalam arena tenaga boleh diperbaharui.

“Apabila dunia berada dalam pelbagai keadaan semasa pandemik, Sarawak membangunkan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 (PCDS) 2030 –  kami secara khusus menyerlahkan tenaga boleh diperbaharui sebagai asas dalam rancangan 10 tahun kami.

“PCDS 2030 adalah lebih daripada sekadar pelan tindakan dalaman kita untuk membentuk ekonomi, tetapi pendekatan pelbagai aspek ke arah kemampanan ekonomi, sosial dan alam sekitar jangka panjang;  dibina atas aspirasi untuk bekerjasama dengan pembuat dasar serta sektor swasta di dalam termasuk di luar pulau sederhana kami.

“Justeru, apabila saya berkata, ‘Sarawak sedia hidrogen’ saya pada dasarnya mengatakan bahawa Ekonomi Hidrogen Sarawak adalah di tengah-tengahnya;  membina ekosistem, iaitu sumber kita banyak, infrastrukturnya mencukupi, kepakaran tersedia, dan rantaian bekalan serta nilai sudah mantap,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan bertemakan “Mempercepatkan Ekonomi Hidrogen Global: Cara Sarawak” pada Sidang Kemuncak dan Pameran Hidrogen Dunia 2022 di Rotterdam, Belanda,, pada Isnin.

Tambahnya, Sarawak mahu menjadi wilayah untuk pelaburan bersih, hijau, dan mahu industri rendah karbon global diservis oleh rantaian bekalan negeri ini.

“Angin perubahan adalah tinggi seperti yang mereka katakan, apabila skala pengeluaran berkembang dan permintaan untuk sumber tenaga alternatif meningkat, adalah boleh dijangka pada masa hadapan global kita bahawa kos pengeluaran hidrogen akan menurun kepada kemungkinan bersamaan dengan LNG atau kurang.

“Ini akan menjadi pengubah permainan bagi landskap ekonomi Sarawak dan banyak negara membangun,” ujarnya. Beliau memberitahu bahawa, Sarawak pada masa ini merupakan pembekal terbesar tenaga boleh diperbaharui Malaysia untuk Sarawak dan sebahagian daripada Borneo Indonesia di Kalimantan Barat, dan 70 peratus daripada jumlah campuran penjanaan adalah sumber kuasa hidronya, yang boleh dimanfaatkan bagi menghasilkan hidrogen karbon rendah.

“Ini menyediakan persekitaran yang ideal untuk membolehkan ekonomi hidrogen di Sarawak dan oleh itu kajian penyelidikan hidrogen dimulakan sebagai langkah perintis untuk meneroka, berinovasi dan menghasilkan hidrogen hijau sebagai penyelesaian bagi aplikasi komersial serta awam bagi teknologi hidrogen dan sel bahan api,” jelasnya.

Beliau memaklumkan, menggunakan tenaga boleh diperbaharui seperti hidrogen hijau yang dihasilkan daripada sumber kuasa hidro, ammonia hijau boleh dihasilkan, melalui inovasi dan penerokaan hidrogen hijau sedemikian untuk memberi impak utama dalam peralihan tenaga.

“Sarawak telah membangunkan strategi baharu yang berkesan untuk mengurangkan kebergantungan kepada fosil, bahan api dan mengurangkan pelepasan karbon dengan memperkenalkan bahan api bersih (hidrogen hijau) sebagai bahan api alternatif untuk sektor pengangkutan awam,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau menyatakan bahawa  Sarawak Energy Berhad (SEB), kini sedang meneroka sempadan menarik untuk menghasilkan hidrogen hijau sebagai penyelesaian kepada aplikasi komersial dan awam bagi teknologi hidrogen serta sel bahan api.

“Kenderaan Sel Bahan Api NEXO ialah komponen yang menarik di bawah strategi pengembangan auto kami dengan Hyundai, yang bergabung dengan bas hidrogen dalam usaha terbaru ke arah menghijaukan pengangkutan awam di negeri ini.

“Selain itu, SEB telah berjaya menubuhkan dan menugaskan Loji Pengeluaran Hidrogen Bersepadu dan Stesen Pengisi Minyak yang pertama di Asia Tenggara pada 2018, yang mampu menghasilkan 130kg hidrogen sehari pada ketulenan hampir 100 peratus, dan berfungsi sebagai stesen mengisi minyak untuk bas elektrik sel bahan api hidrogen Sarawak, mampu menyokong dan mengisi minyak sepenuhnya sehingga lima bas dan sepuluh kereta sel bahan api setiap hari.

“Dengan kemudahan hidrogen perintis ini, Sarawak adalah satu langkah ke arah membina masa hadapan tenaga hijau untuk sektor pengangkutan bagi negeri ini dan rantau Asia Pasifik.  Ia kini juga berfungsi sebagai stesen mengisi minyak untuk bas elektrik sel bahan api hidrogen pertama Sarawak,” ujarnya.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru