Sunday, May 29, 2022

Gagal bayar hutang, puluhan ribu berdepan hukuman penjara

Secara Rawak

AMMAN: Puluhan ribu rakyat Jordan  menghadapi  kemungkinan berdepan hukuman penjara kerana  gagal membayar hutang bank mereka.

Pada 1 April, sekurang-kurangnya 148,000 orang dikehendaki kerana gagal membayar hutang pinjaman bank.

Pada Mac 2021, ketika negara itu berada di tengah-tengah pandemik Covid-19, pihak berkuasa Jordan mengumumkan moratorium selama setahun bertujuan untuk menangkap orang ramai yang gagal membayar hutang, tetapi langkah itu ditetapkan untuk tamat tempoh menjelang bulan Jun ini.

Jordan dicemari oleh kadar kemiskinan yang semakin meningkat. Kadar pengangguran mencapai 25 peratus yang mengejutkan di Jordan pada awal 2021, dengan 50 peratus adalah dalam kalangan belia, mengikut laporan The New Arab yang disiarkan oleh Harakah Daily.

Kadar pengangguran dalam kalangan wanita adalah jauh lebih tinggi daripada lelaki, dengan kira-kira satu pertiga daripada tenaga buruh wanita menganggur.

Tanpa jaminan sosial yang mencukupi, beribu-ribu penduduk Jordan termasuk bukan warganegara yang merupakan pelarian Palestin dan Syria yang miskin, terpaksa membuat pinjaman untuk terus hidup.

“Malang sekali mereka berdepan hukuman penjara bukan kerana jenayah tetapi kerana gagal melunaskan pinjaman bank yang digunakan untuk menampung keperluan penting kehidupan seperti sewa kediaman, keperluan makanan, atau rawatan perubatan,” kata penyelidik Kanan Human Rights Watch Timur Tengah, Sara Kayyali  yang dipetik The New Arab lagi.

Ikuti Facebook Kami

Artikel Terbaru